Περιμένοντας τις τράπεζες

Σε αναμονή των ανακοινώσεων των κυπριακών τραπεζών βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

“Περιμένουμε από τις τράπεζες να κάνουν κάποιες κινήσεις”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης προσθέτοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε αναμονή των ανακοινώσεών τους. 

Μιλώντας στην εκπομπή “Μεσημέρι και κάτι” του ΣΙΓΜΑ ο κος Πετρίδης, ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα οι τράπεζες να ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού ως βοήθημα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, απάντησε ότι νομοθετικά η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο και άρα είναι στο χέρι των τραπεζών για τα μέτρα με τα οποία οι ίδιες θα συνεισφέρουν. 

“Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα κάνουν κι αυτές τις ανακοινώσεις τους”. 

Μελετώνται οι επιλογές

Ανώτατες τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο Economy Today αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε φάση αναμονής του διατάγματος εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο θα έχει περισσότερες λεπτομέρειες από το νόμο σε σχέση με την υλοποίηση της αναστολή των δόσεων η οποία ψηφίστηκε, κυρίως για τα πρακτικά ζητήματα που θα επηρεάσουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες τις επόμενες ημέρες. 

“Είναι μια κολοσσιαία προσπάθεια η οποία έχει σοβαρούς περιορισμούς, όπως τα μέτρα διακίνησης των δανειοληπτών. Εκείνο που αναμένεται να κάνουν οι τράπεζες είναι να επιδιώξουν όλη η διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά”, τονίζουν. 

Όπως εξηγούν η όποια αναμονή που μεταφράζεται σε “καθυστέρηση” από τους πολίτες, έχει να κάνει με την αναμονή ψήφισης της νομοθεσίας αλλά και της συνεννόησης ανάμεσα στους διάφορους τραπεζικούς φορείς, ανταλλάσσονται e-mails και τηλεφωνήματα και μελετώνται διεξοδικά οι όποιες επιλογές. 

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε"

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει ότι ο τραπεζικός τομέας θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο και διαθέσιμο μέσο τις προσπάθειες της πολιτείας για περιορισμό των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία μας. 

Όσον αφορά ειδικά το μέτρο για αναστολή καταβολής δόσεων, ο Σύνδεσμος καλεί τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν τα εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας με τις τράπεζες (π.χ. μέσω τηλεφωνικών κέντρων, web banking, επικοινωνία με email), με τις οποίες συνεργάζονται όπως και κάθε άλλο τρόπο πιθανώς υποδειχτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι μας να βοηθήσουμε στη μεγάλη προσπάθεια περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και της μαζικής συνάθροισης έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα", τονίζετα στην ανακοίνωση. 

Τα δημοσιονομικά

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό σκέλος και στις ανάγκες που προκύπτουν στην πραγματική οικονομία, ο Υπουργός Οικονομικών στην συνέχεια της εκπομπής ανέφερε ότι από μόνη της η στήριξη σε αυτό δεν αρκεί. 

“Μακάρι να είχαμε κάποια δισεκατομμύρια στην μπάντα, αλλά καμία χώρα δεν τα έχει. Χρειάζεται ένας συνδυασμός ενός δημοσιονομικού πακέτου και τόνωσης ρευστότητας στην αγορά μέσω του τραπεζικού συστήματος, με πολύ ευνοϊκούς όρους, χαμηλότοκα επιτόκια και κρατικές εγγυήσεις. Ως Υπουργός Οικονομικών όμως σας λέω ότι μόνο το δημοσιονομικό κομμάτι δεν είναι αρκετό. 

Οδεύουμε σε ύφεση

Ερωτηθείς ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ιδίου για το ποσοστό αύξησης του δημόσιου χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ήδη ληφθέντα και τα ενδεχομένως κάποια μελλοντικά μέτρα, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις. 

“Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το πώς προχωρά ή σταματάει η πανδημία. Αν είναι παρατεταμένη περίοδος, τότε θα είναι πολύ χειρότερες οι οικονομικές επιπτώσεις, λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία και του κλεισίματος τομέων της οικονομίας. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι όντως οδεύουμε σε ύφεση. Ανατρέπονται όλοι μας οι δημοσιονομικοί και οικονομικοί σχεδιασμοί και το πρώτο μας μέλημα είναι να στηρίξουμε με τα όπλα τα οποία έχουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων, τις επιχειρήσεις ώστε να μην χρεοκοπήσουν και προβούν σε μαζικές απολύσεις, αλλά να μπορέσουν, με κάποιους τρόπους να εξοφλήσουν και τους προμηθευτές τους”, ανέφερε. 

Κληθείς να σχολιάσει την παραίνεση αρκετών για ένα γενικευμένο lockdown, ο κος Πετρίδης απάντησε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση με το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

“Σίγουρα θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά κάποια εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και οι υπεραγορές για να τρώμε και να εξυπηρετούμε τις βασικές μας ανάγκες. Τα μέτρα αλλάζουν μέρα με την ημέρα”, είπε. 

Εισφορές ΓεΣΥ​

Όσον αφορά στην αναστολή της αυξημένης εισφοράς στο ΓεΣΥ, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι υπό κανονικές συνθήκες θα υπήρχε ένα επιπλέον κόστος, το οποίο ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να υποστούν. 

Στην ερώτηση αν αυτό θα μπορούσε να αναθεωρηθεί στο μέλλον, ο Υπουργός απάντησε ότι “τα πάντα αναθεωρούνται μέρα με τη μέρα”, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη και δύσκολη περίοδο. 

Μικρό το ποσό του ανατοκισμού

Σε σχέση με τον ανατοκισμό, ο οποίος έχει απασχολήσει αρκετά τον δημόσιο διάλογο, ο κος Πετρίδης εξήγησε ότι τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι μικρά, καθώς για ένα δάνειο των 100.000 ευρώ αναμένεται να προκύψει ένας ανατοκισμός της τάξεως των 50-60 ευρώ στο τέλος της εννεάμηνης περιόδου κι αυτό σε βάθος χρόνου θα πρέπει να αποπληρωθεί. 

Έκανε δε έκκληση στις τράπεζες να επωμιστούν εκείνες το κόστος.

“Αν είναι ποτέ δυνατόν να γίνεται τόση κουβέντα για αυτό το θέμα. Χθες, ψηφίστηκε στην Βουλή αυτό που έπρεπε να γίνει, δηλαδή η αναστολή της καταβολής των δόσεων και των τόκων όλων των δανειοληπτών που έχουν πρόβλημα. Αν δεν γινόταν αυτό, θα καλούνταν να καταβάλουν δόσεις για δάνεια πολλών χιλιάδων ευρώ, κάτι που δεν θα άντεχαν και τότε θα υπήρχε αναγνώριση αυτών των δανείων ως μη εξυπηρετούμενων κι έτσι οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να κυνηγήσουν τους δανειολήπτες, ειδάλλως θα είχαν πρόβλημα βιωσιμότητας”, τόνισε σε έντονο ύφος προσθέτοντας ότι τα μέτρα δίνουν μια μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά. 

Όπως ανέφερε, στο δεύτερο νομοσχέδιο που προτάθηκε από την Κυβέρνηση και αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη, προνοείται κρατική εγγύηση για επιδότηση τόκων αυτών που πραγματικά θα συναντήσουν δυσκολίες, ύψους μέχρι και 250 εκ. ευρώ. 

“Σε συνεργασία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εξασφαλίσαμε ό,τι ήταν καλύτερο”, είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ