Η ιδέα της κακής τράπεζας και η Κύπρος

Στο προσκήνιο συντηρείται η ιδέα της δημιουργίας "κακής" τράπεζας, στην οποία θα μπορούν να διοχετευθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια

του Νέστορα Βασιλείου

Στο προσκήνιο συντηρείται η ιδέα της δημιουργίας "κακής" τράπεζας, στην οποία θα μπορούν να διοχετευθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά και τις σχετικά πρόσφατες τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Αντρέα Ενρία. Παρά ταύτα το θέμα της χρηματοδότησής της παραμένει το μεγαλύτερο ζητούμενο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society), Παναγιώτης Μαυρομιχάλης, επισημαίνει  επί του θέματος ότι  «σίγουρα μια τοπική bad bank είναι αναγκαία, αλλά είναι πολύ δύσκολο, οικονομικά να τη δημιουργήσει από μόνη της η Κύπρος χωρίς βοήθεια από την Ε.Ε».

Για την Κύπρο το ιδανικό σενάριο θα ήταν η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κακής τράπεζας. Στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η περίοδος εφαρμογής του μέτρου της αναστολής δόσεων δανείων, που έχει αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο. Το συνολικό ποσό των δανείων, που βρίσκονται σε αναστολή δόσεων είναι περίπου €12 δισ. Άπαντες θεωρούν δεδομένο ότι θα προκύψει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεπεία της οικονομικής κρίσης, που κουβαλά η πανδημία του κορωνοϊού.

«Τώρα θα κάνουμε ένα πισωγύρισμα και θα πάμε σε επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων από εκεί που αρχίσαμε» αναφέρει ο πρόεδρος του CFA Society.  «Ποτέ δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το 2021. Θα έρθει αυτό το πρόβλημα, θα μας βρει» προσθέτει ο Παναγιώτης Μαυρομιχάλης.

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα αναφέρουν ότι οι πιθανότητες η σκέψη, για δημιουργία κακής τράπεζας, να γίνει πράξη στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένες, ενώ υπάρχουν μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να τακτοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή κακή τράπεζα. 

 Ταυτόχρονα πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν  ότι:

- Υπάρχει στην Κύπρο το πλαίσιο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην ανάληψη του βάρους των υποχρεώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους φορολογούμενους.

Το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές απαγορευτικό για τέτοιες σκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ