Αλλάζει η εικόνα της οικονομίας;

Οι αναλυτές των funds που ενδιαφέρθηκαν, γνωρίζουν καλά πως η Τράπεζα Κύπρου δεν μπορεί να επιδείξει προοπτική εάν τα ίδιο δεν συμβαίνει και με την οικονομία γενικότερα.

Σε πείσμα της Πανδημίας, αλλά και της αυξημένης ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας, οι επενδυτές έδωσαν την Παρασκευή ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για την Κύπρο.

Η έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Κύπρου προσέλκυσε 140 θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι υπερκάλυψαν την έκδοση κατά 4 φορές. Μάλιστα, η τράπεζα αναγκάστηκε να περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ στην προσφορά της, αφού υπό τους όρους που ισχύουν αυτό ήταν το μέγιστο ποσό που θα μπορούσε να αποδεχτεί. «Απέρριψε», έτσι, σχεδόν €1 δις. σε προσφορές.

Η έκδοση δίνει ακόμα ένα μήνυμα, αφού το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε προ διετίας, και χωρίς την πίεση και την ψυχολογική επίδραση της αβεβαιότητας που προκαλεί η Πανδημία, κατέληξε σε επιτόκιο 2.5% υψηλότερο από εκείνο της Παρασκευής. Πιο απλά, ακόμα και υπό τη σκιά της Πανδημίας, οι επενδυτές έκριναν τις σημερινές προοπτικές κατά πολύ καλύτερες από εκείνες του 2018.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο πλαίσιο του road show που προηγήθηκε, οι επενδυτές έθεταν πιο επίμονα ερωτήματα σε σχέση με την πορεία των ΜΕΔ και με τις επιπτώσεις που θα έχει το τέλος του μορατόριουμ στα βιβλία της Τράπεζας Κύπρου. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως οι απαντήσεις ήταν αρκούντως πειστικές.

Σε κάθε περίπτωση, η θετική εικόνα δεν αφορά μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά σαφώς αφορά το σύνολο της οικονομίας. Οι αναλυτές των funds που ενδιαφέρθηκαν, γνωρίζουν καλά πως η Τράπεζα Κύπρου δεν μπορεί να επιδείξει προοπτική εάν τα ίδιο δεν συμβαίνει και με την  οικονομία γενικότερα. Εξάλλου, παρομοίως θετικά ήταν και τα μηνύματα που έστειλε η διεθνής αγορά και στην πρόσφατη έκδοση δημόσιου χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν για την νέα έκδοση, αποτελούν επίσης σημαντικό μήνυμα. «Πρόκειται για bluechips, για ταμεία με βαθύ ορίζοντα, τα οποία δεν αγοράζουν για να πουλήσουν στις αγορές με κέρδος. Αντίθετα, η συμπεριφορά τους είναι να διατηρούν μακροπρόθεσμες θέσεις στις επενδύσεις του», σχολίασε αρμόδια πηγή της τράπεζας.

Η εικόνα που διαμορφώνεται στην οικονομία είναι πλέον αμφίδρομη. Από τη μια, επικρατεί έντονη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με την χαλάρωση των μέτρων και το τέλος του μορατόριουμ στις δόσεις. Από την άλλη, όμως, οι διεθνείς αγορές κοιτάζουν με θετικό μάτι την Κύπρο και την οικονομία της. Σύμφωνα με σχόλια της αγοράς, φαίνεται πως η διαχείριση της κρίσης κρίνεται μέχρι σήμερα καλή, ή τουλάχιστον, καλύτερη από εκείνη άλλων τραπεζών και γενικότερα οικονομιών.

Η πολύ επιτυχημένη έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Κύπρου, επιβεβαιώνει πως οι επενδυτές έχουν αρκετά θετική εικόνα για τις προοπτικές της τράπεζας, αλλά πάνω από όλα μεταφράζεται σε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για το σύνολο της οικονομίας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ