Απολύσεις, κουρέματα μισθών & ανακατατάξεις σε τραπεζικούς κολοσσούς λόγω Brexit

Εδραιώνεται περισσότερο η Φρανκφούρτη ως χρηματοοικονομικό κέντρο - Η Deutsche Bank θέλει να «ξαναχτίσει τη φήμη της με τους πολιτικούς της χώρας»

Η Deutsche Bank μεταφέρει σύμφωνα με τους Financial Times, 100 τραπεζίτες από το Λονδίνο σε γραφεία στην ΕΕ και την Ασία, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επιταχύνει την αναδιάρθρωση της εταιρικής της τράπεζας στο ΗΒ, μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του αγγλικού τμήματος της τράπεζας, το ένα τέταρτο των 400 υπαλλήλων του τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου απολύονται, με τις αρμοδιότητές τους να μεταφέρονται στο Δουβλίνο, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις πόλεις σε ολόκληρη την Ασία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την απόφαση.

Ορισμένοι από το προσωπικό που εδρεύει στο Λονδίνο και είναι σε θέση να εργαστούν εντός της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για τη δουλειά τους, αλλά πρέπει να λάβουν περικοπή 25%, πρόσθεσε ένας από τους ανθρώπους.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έμειναν σε μεγάλο βαθμό εκτός εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, αφήνοντας ορισμένους υπαλλήλους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα πελάτες στο μπλοκ των 27 μελών.

Η Deutsche είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μεταφέρει έναν «χαμηλό αριθμό εκατοντάδων» ατόμων από το Λονδίνο - περίπου 250 έως 300 άτομα. Οι αλλαγές στην εταιρική τράπεζα, που διευθύνεται από τον Stefan Hoops, θα αυξήσουν αυτόν τον αριθμό.

Η εταιρική τράπεζα παρέχει στους πελάτες υπηρεσίες από βασικό δανεισμό έως πληρωμές, συνάλλαγμα, εμπορική χρηματοδότηση και διαχείριση μετρητών.

Η Deutsche απασχολεί περίπου 7.500 άτομα στη Βρετανία. Αν και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο, η τράπεζα έχει ένα σχετικά μεγάλο γραφείο περίπου 1.000 υπαλλήλων υποστήριξης στο Μπέρμιγχαμ με αρμοδιότητες όπως συμμόρφωση, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό.

 «Παραμένουμε έντονα αφοσιωμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό κέντρο για την εταιρική μας τράπεζα καθώς και για τα άλλα τμήματα μας», ανακοίνωσε η Deutsche. "Θα συνεχίσει να εξυπηρετεί πολλούς πελάτες εταιρικών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παρέχουμε υπηρεσίες στους πελάτες μας παγκοσμίως."

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μετεγκαταστάσεις στην εταιρική τράπεζα άμεσα αποτέλεσμα του Brexit.

Η Deutsche χρησιμοποιεί επίσης την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ως ευρύτερη ευκαιρία για τη μείωση του κόστους γραφείου σε ακριβές πόλεις όπως το Λονδίνο, τη μεταφορά υπαλλήλων σε φθηνότερες τοποθεσίες και τη βάση τραπεζιτών πιο κοντά στους περιφερειακούς πελάτες τους.

Η τράπεζα έχει επίσης πολιτικό κίνητρο να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που είναι γνώστες των σχεδίων της, καθώς επιδιώκει να ξαναχτίσει τη φήμη της με τους πολιτικούς της χώρας.

Για χρόνια υπέμεινε σκάνδαλα και είχε δισεκατομμύρια απώλειες, αλλά η τράπεζα έχει δείξει σημάδια βελτίωσης κατά τους τελευταίους 18 μήνες υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Christian Sewing.

Η Deutsche δεν είναι μόνη της στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων από το Λονδίνο. Η HSBC σκοπεύει να μεταφέρει έως 1.000 άτομα προσωπικό υποστήριξης στο Παρίσι, ενώ η Citigroup μεταφέρει 250 άτομα από το Λονδίνο, 150 από τα οποία πηγαίνουν στη Φρανκφούρτη. Η Consultancy EY εκτιμά ότι το Λονδίνο έχει χάσει 7.600 θέσεις εργασίας και 1,3 δισεκατομμύρια λίρες σε περιουσιακά στοιχεία από την ανακοίνωση του Brexit.

Ωστόσο, παρά τις κινήσεις, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει μακράν το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ευρώπη.
 

ΠΗΓΗ: Financial Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ