Στα μέσα του 2022 η ΚΕΔΙΠΕΣ γίνεται εθνική εταιρεία διαχείρισης δανείων

Το β΄ εξάμηνο 2022 η λειτουργία της ΚΕΔΙΠΕΣ ως εταιρεία διαχείρισης δανείων, λέει στο ΚΥΠΕ πηγή του ΥΠΟΙΚ

Την εκτίμηση ότι στο β΄ εξάμηνο του 2022 η ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (national asset management company), εξέφρασε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, που εμπλέκεται στο θέμα.
 
Όπως ανέφερε, τον σχετικό διαγωνισμό προσφορών που προκηρύχθηκε το περασμένο Καλοκαίρι κέρδισε η KPMG, η οποία πλέον καλείται να ετοιμάσει τόσο τα πολύπλοκα νομικά έγγραφα, τα οποία θα επιτρέπουν τη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όσο και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τύχουν εξέτασης και έγκρισης.
 
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτά θα αφορούν το χαρτοφυλάκιο δανείων, που θα κατέχει η ΚΕΔΙΠΕΣ και ειδικότερα την εκτίμηση του χαρτοφυλακίου και την αποτίμηση της αξίας του έτσι ώστε αυτό «να συνάδει με τους κανόνες της αγοράς, όπως απαιτεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση έμμεση στήριξη προς τις τράπεζες» οι οποίες θα πωλήσουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) στην ΚΕΔΙΠΕΣ.
 
Σημείωσε ότι τα ΜΕΔ που θα αποκτήσει η ΚΕΔΙΠΕΣ από τις τράπεζες θα εξαγοραστούν από τα έσοδα διαχείρισης των χορηγήσεων και των ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της, χωρίς νέα κρατική βοήθεια.
 
Όπως ανακοίνωσε η ΚΕΔΙΠΕΣ στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2021, στις 13 Οκτωβρίου 2021, "η περαιτέρω αποπληρωμή κρατικής βοήθειας για το 2021 είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενδεχόμενη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών".
 
Η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέφερε τότε ότι "είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και μέχρι τη λήψη σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων, παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας με βάση τις Δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
 
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η ΚΕΔΙΠΕΣ προέβη σε νέα καταβολή, ύψους €50 εκ., έναντι της οικονομικής βοήθειας που έλαβε από το κράτος, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό αποπληρωμής κρατικής βοήθειας σε μετρητά στα €190 εκ. το 2021 και στα €510 εκ. από την έναρξη των εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ τον Σεπτέμβριο 2018.
 
Εκκρεμεί η μεταφορά ακίνητης περιουσίας προς το κράτος ύψους €140 εκ. περίπου που θα αυξήσει τη συνολική αποπληρωμή σε €650 εκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ