Το Ισραήλ στρέφει το βλέμμα στην Κύπρο για ηλιακή ενέργεια

Το Ισραήλ αναζητά γη σε γειτονικές χώρες προκειμένου να αναπτύξει έργα ΑΠΕ - Ο ρόλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Σε συνομιλίες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε γειτονικές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, βρίσκεται το Ισραήλ, στο πλαίσιο των σχεδίων του για την μείωση των εκπομπών ρύπων και την ενίσχυση του κλάδου της πράσινης τεχνολογίας του. 

Όπως ανέφερε στο Bloomberg ο Yair Pines, γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας, το Ισραήλ στρέφεται  προς γειτονικές χώρες και βρίσκεται ήδη σε σχετικές συζητήσεις για projects στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία αλλά και σε πιο μακρινές χώρες.  

Η πρόοδος εξαρτάται εν μέρει από την ανάπτυξη επαρκών συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης, ανέφερε. 

Όπως εξήγησε ο Pines, το πυκνοκατοικημένο Ισραήλ αναζητά χώρες με περισσότερη ελεύθερη γη, στις οποίες θα δώσει την τεχνογνωσία του. Τα πάρκα θα συνδεθούν με τα ηλεκτρικά δίκτυα των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο project. 

«Οι γείτονές μας έχουν πολλή ελεύθερη γη, κάτι το οποίο δεν έχουμε εμείς. Εμείς έχουμε την τεχνολογία. Είναι ρεαλιστικό αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια», είπε στο Bloomberg.  

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το σχέδιό του να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στο net zero έως το 2050 και ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχει υποσχεθεί να αναπτύξει πράσινες υποδομές και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης ρύπων για την επίτευξη του στόχου αυτού. 

Στο επίκεντρο ο EuroAsia Interconnector

Υπενθυμίζεται ότι Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν τον προηγούμενο Μάρτιο Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας θα διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HDVC) 1.208 χιλιομέτρων.

Χαρακτηρίζεται επίσης ως έργο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών για μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα διευκολυνθεί η ενσωμάτωση πρόσθετων ΑΠΕ στα ενεργειακά μείγματα των τριών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ