6 CEO's "ακτινογραφούν" το μέλλον των κυπριακών τραπεζών

Έξι τραπεζίτες μιλούν αποκλειστικά στη εφημερίδα Σημερινή για τη νέα τάξη πραγμάτων. 

Του Νέστορα Βασιλείου 

Πονοκέφαλος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εχθρός ο εφησυχασμός, στοίχημα η σύγχρονη τραπεζική και το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο. Οι CEO's Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής, RCB Bank, ASTROBANK, ALPHA Bank και CDB Bank αναλύουν τα νέα δεδομένα. 

Η πρώτη «κατάθεση» των CEOs στην κυριακάτικη «Σημερινή» μετά τις ραγδαίες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα του τόπου έρχεται να επισημάνει το αυτονόητο. Το λίφτινγκ του νομοθετικού πλαισίου για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συμφωνία για την απορρόφηση του «καλού» κομματιού της πρώην Συνεργατικής από την Ελληνική Τράπεζα αποτελούν την αφετηρία για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία απέχει μακράν ακόμη του τερματισμού του κυριότερου προβλήματος.

Οι Τζον Χούρικαν, Ιωάννης Μάτσης, Κιρίλ Ζιμάριν, Γιώργος Άππιος, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης και Κώστας Αργυρίδης δαχτυλοδείχνουν και «ακτινογραφούν» το προφίλ των κινδύνων που καραδοκούν και αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να εισπραχθούν. Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι νέες πωλήσεις δανείων, ενώ και το κυβερνητικό Σχέδιο Εστία έρχεται να συμβάλει στο «ροκάνισμα» του σκληρού πυρήνα των ΜΕΔ, που σχετίζεται με την κύρια κατοικία ευάλωτων ομάδων δανειοληπτών.  

·    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, κρούει κώδωνα κινδύνου και καλεί άπαντες να κρατήσουν τα πόδια στο έδαφος, να μην παρασυρθούν από τις «σειρήνες» του υψηλού επιπέδου ρευστότητας και να θέσουν, όπως λέγει, «τις βάσεις για την επόμενη κρίση!».  

·    Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας ξεκαθαρίζει ότι η μείωση των ΜΕΔ της Ελληνικής στο 25% συνεπεία της απορρόφησης του «καλού» κομματιού της πρώην Συνεργατικής δεν «υπνωτίζει» και ούτε αποπροσανατολίζει τη Διοίκηση από τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωσή τους. Ο Ιωάννης Μάτσης αγγίζει και το φλέγον θέμα της έντασης των πιέσεων, που αφορούν στο ξέπλυμα, στη φοροδιαφυγή και στις οικονομικές κυρώσεις,  καλώντας άπαντες να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να ακολουθούν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, «αφού, δυστυχώς, οι κακές πρακτικές του παρελθόντος φαίνεται ότι ακόμα μας κυνηγούν και σπιλώνουν το όνομα της Κύπρου διεθνώς».

·    Στην αυστηρότητα του κανονιστικού πλαισίου και στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στρέφει το βλέμμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της RCB Bank. Τα νέα δεδομένα καθιστούν το εποπτικό περιβάλλον «αλλεργικό» σε καθετί αρνητικό, με τον Δρα Κίριλ Ζιμάριν να εστιάζει στην αύξηση του κόστους για τις τράπεζες. Εκτιμά ότι η αντιμετώπιση απ' όλες τις τράπεζες «αυτής της νέας πρόκλησης είναι καθοριστική για την επιτυχία τόσο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, όσο και της συνεπούς ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού».  

·    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της AstroBank Γιώργος Άππιος σκιαγραφεί τις κινήσεις της Τράπεζας για τη μείωση των ΜΕΔ, η οποία βασίζεται στην επικοινωνία με όσους δεν ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις να πληρώσουν και δείχνει την πόρτα των νομικών μέτρων προς ανάκτηση των εξασφαλίσεών τους σε όσους αρνούνται ή αδυνατούν να πληρώσουν.  

·    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης, θεωρεί ότι οι συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τους πελάτες των τραπεζών και ξετυλίγει τους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

·    Ο CEO της CDB Bank Κώστας Αργυρίδης εκτιμά ότι το πάθημα της ανάληψης υπέρμετρων κινδύνων έγινε μάθημα στις τράπεζες, ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος και ταυτόχρονα θεωρεί ότι σε βάθος τριετίας το επίπεδο των ΜΕΔ στην Τράπεζα θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Προσηλωμένοι στο έργο μας | ΤΖΟΝ ΠΑΤΡΙΚ ΧΟΥΡΙΚΑΝ, Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Κύπρου

Να παραμείνουμε πειθαρχημένοι όσον αφορά την τιμολόγηση, τις εγγυήσεις και τις πρακτικές δανεισμού, ώστε να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την επόμενη κρίση! 
 
Οι πρόσφατες αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο της Κύπρου είναι καλοδεχούμενες. Η συγχώνευση των «υγιών» στοιχείων ενεργητικού του Συνεργατισμού με τις εργασίες μικρής κλίμακας της Ελληνικής Τράπεζας δημιουργούν μια δεύτερη, δυνητικά βιώσιμη τράπεζα στην Κύπρο. Με την εξέλιξη αυτή αφήνουμε πίσω την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Συνεργατισμού, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται €6 δις σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) από το τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει στην πορεία προς την οικονομική σταθερότητα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Τα ΜΕΔ συνεχίζουν να υφίστανται και επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ανακτηθούν τα δάνεια αυτά είτε δια διακανονισμού είτε δια κατάσχεσης ενυπόθηκων.

Επίσης το επίπεδο ρευστότητας εντός του τραπεζικού συστήματος είναι υψηλό. Κάτι που πιέζει τα περιθώρια κέρδους, μειώνοντας παράλληλα την πειθαρχία στη χορήγηση δανείων. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Θα πρέπει να παραμείνουμε πειθαρχημένοι όσον αφορά την τιμολόγηση, τις εγγυήσεις και τις πρακτικές δανεισμού σε ολόκληρη την Κύπρο, ώστε να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την επόμενη κρίση!

Τέλος θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα της ψηφιοποίησης της οικονομίας και να συμμετέχουμε σ’ αυτή.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΗΣ, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Ελληνικής Τράπεζας

Η γρήγορη και απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα εποχή και η ομαλή ενσωμάτωση των συστημάτων και προσωπικού αποτελεί για μας πρόκληση αλλά και στρατηγική προτεραιότητα.

Οι τράπεζες είναι ήδη στην καλύτερη κατάσταση που ήταν ποτέ μετά από την κρίση του 2013. Κατ’ αρχήν μάθαμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προσφέροντας στοχευμένες λύσεις και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία. Σίγουρα οι πρόσφατες αλλαγές στη  νομοθεσία έχουν βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης ΜΕΧ, όπως η APS, ενώ οι τράπεζες έχουν πλέον σχηματίσει ικανοποιητικά επίπεδα προβλέψεων.

Στην Ελληνική Τράπεζα δεν εφησυχάζουμε με το γεγονός ότι μετά και τη συμφωνία με την πρώην ΣΚΤ το ποσοστό των ΜΕΧ έχει μειωθεί κάτω από 25%. Η μείωση των ΜΕΧ εξακολουθεί να παραμένει βασική προτεραιότητα για την Τράπεζα. Υπάρχει και υλοποιείται στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Από τη μια προβλέπεται οργανική μείωσή τους και από την άλλη απομόχλευση μέσω πωλήσεων. Ακολουθούμε και τις δύο στρατηγικές.

Μια άλλη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι οι αυξανόμενες πιέσεις από το εξωτερικό για θέματα που αφορούν ξέπλυμα παράνομου χρήματος, φοροδιαφυγή, οικονομικές κυρώσεις κ.λπ. Θεωρώ ότι αυτές οι πιέσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. H Ελληνική Τράπεζα έχει, σε πολλές περιπτώσεις, λάβει δύσκολες αποφάσεις, με σημαντικό οικονομικό κόστος, επιλέγοντας για παράδειγμα τον τερματισμό πελατειακών σχέσεων ή τη μη διεκπεραίωση συναλλαγών, ώστε να είναι συνεπής με το κανονιστικό πλαίσιο αλλά και με τη μηδενική διάθεση της Διοίκησης  της Τράπεζας, να αναλάβει κινδύνους αυτού του είδους.

Έχουμε αγαστή συνεργασία και ανοιχτή επικοινωνία με τις εποπτικές Αρχές και τηρούμε πλήρως όλες τις σχετικές εποπτικές και άλλες οδηγίες. Η Κύπρος ομολογουμένως κάνει συνεχή και σημαντική προσπάθεια συμμόρφωσης. Πρέπει όλοι να εντείνουμε την προσπάθεια και να ακολουθούμε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αφού, δυστυχώς, οι κακές πρακτικές του παρελθόντος φαίνεται ότι ακόμα μας κυνηγούν και σπιλώνουν το όνομα της Κύπρου διεθνώς.

Οι σχέσεις των Τραπεζών με τις συντεχνίες αποτελούν ακόμα μια πρόκληση. Απώτερος στόχος της Ελληνικής Τράπεζας είναι η αξιοκρατία. Οι αμοιβές και οι προοπτικές ανέλιξης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την απόδοση και συνεισφορά, στη βάση δομημένων και διαφανών διαδικασιών αξιολόγησης και αναγνώρισης. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε έναν παραγωγικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε οι επόμενες συλλογικές συμβάσεις, που θα υπογραφούν, να αντικατοπτρίζουν αυτές τις αρχές της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στη μεγαλύτερη πρόκληση που αφορά ειδικά την Ελληνική Τράπεζα. Η συμφωνία με την πρώην ΣΚΤ καθιστά την Ελληνική Τράπεζα τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής στο νησί, ενώ η περίμετρος που έχει εξαγοραστεί είναι συμπληρωματική με το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο της Ελληνικής Τράπεζας, δημιουργώντας συνεπώς οικονομίες κλίμακας και προοπτικές σημαντικών συνεργειών. Η γρήγορη και απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα εποχή και η ομαλή ενσωμάτωσή των συστημάτων και προσωπικού αποτελεί για μας πρόκληση αλλά και στρατηγική προτεραιότητα. Σε γενικές γραμμές οι πρώτες εβδομάδες έχουν κυλήσει ομαλά και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι και την τελική ενσωμάτωση.

Οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει δραματικά | ΔΡ ΚΙΡΙΛ ΖΙΜΑΡΙΝ, Διευθύνων Σύμβουλος της RCB Bank

Για ν' ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες οι τράπεζες, χρειάζονται πολύ περισσότερους πόρους. Αυτή είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε αυτήν τη νέα φάση.

Πέντε χρόνια μετά τη σοβαρή κρίση, η κυπριακή οικονομία έχει ανακάμψει. Αποδεικνύεται και από την επιστροφή της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό αντικατοπτρίζει το τεράστιο έργο που επιτέλεσε η Κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες και όλοι οι Κύπριοι για να ξεπεράσουν εντελώς τις σκληρές συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η Κύπρος έχει αλλάξει πολύ και πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει τελικά εντελώς την έκβαση της κατάρρευσης μιας από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της το 2013.

Πολλές τεράστιες αλλαγές έγιναν κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών και τώρα οι κυπριακές τράπεζες διαφέρουν σαφώς από αυτό που ήταν πριν από την κρίση. Το συνεχώς μεταβαλλόμενο κανονιστικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό και τώρα απαιτεί σημαντικό κεφάλαιο από τις τράπεζες για να ασκούν τις δραστηριότητές τους υπό νέες συνθήκες και μια πιο διεξοδική αξιολόγηση των κινδύνων. Αφορά όλα τα είδη κινδύνων: τον κίνδυνο ενός δανειολήπτη, τον κίνδυνο επαναξιολόγησης της κατάστασης της αγοράς, καθώς και τους λειτουργικούς κινδύνους και τους κινδύνους φήμης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι οι απαιτήσεις, και δυστυχώς το κόστος, της διεκπεραίωσης τραπεζικών εργασιών έχουν αλλάξει δραματικά. Για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες οι τράπεζες χρειάζονται πολύ περισσότερους πόρους. Αυτή είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε αυτήν τη νέα φάση - προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις, αλλαγή επιχειρηματικών πρακτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις, επιχειρηματικού μοντέλου καθώς και υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης διαχείρισης των αυξανόμενων δαπανών, εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Το πόσο καλά μπορούν οι κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα πρόκληση θα είναι καθοριστικό για την επιτυχία τόσο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος όσο και της συνεπούς ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού μας.

Ολιστική λύση για τα Μη Εξυπηρετούμενα | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΠΙΟΣ, Εκτελεστικός Διευθυντής AstroBank

Μια λύση που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα αφερεγγυότητας των δανειοληπτών και να θεσπίζει νομοθεσίες που θα επιτρέψουν τη μεταφορά προβληματικών δανείων εκτός των τραπεζικών ισολογισμών.   

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη, αλλά ειδικότερα στην Κύπρο,  έχει μετεξελιχθεί, με τις τράπεζες να είναι πλέον αντιμέτωπες με ένα πιο αυστηρό εποπτικό περιβάλλον, αφού οι απαιτήσεις της τραπεζικής ένωσης και της ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας είναι πολύ μεγαλύτερες. Στην Κύπρο, η συγκέντρωση του συστήματος, με την αρχική υποχρεωτική απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου καθώς και την πιο πρόσφατη απορρόφηση του καλού κομματιού του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σταθερότητα και αξιοπιστία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, για όλες τις τράπεζες, είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), το ύψος των οποίων παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια ολιστική και συστημική λύση. Μια λύση που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα αφερεγγυότητας των δανειοληπτών και να θεσπίζει νομοθεσίες που θα επιτρέψουν τη μεταφορά προβληματικών δανείων εκτός των τραπεζικών ισολογισμών. Στην AstroBank, το σχετικά μικρό μέγεθος του ισολογισμού μάς παρέχει ευελιξία σε σχέση με τον χειρισμό των ΜΕΔ.

Συγκεκριμένα, έχουμε δημιουργήσει μια ειδική μονάδα για τη διαχείρισή τους, η οποία, λόγω του μικρού αριθμού των περιπτώσεων, είχε την ευχέρεια να επικοινωνήσει και να συναντηθεί με όλους τους πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής, προκειμένου να διευθετήσουν μαζί τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και να εξυπηρετούν έτσι τα δάνειά τους. Όσον αφορά τους πελάτες, που είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε αρνούνται να συνεργαστούν, αυτοί μεταφέρονται σε ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο και κινούνται νομικές διαδικασίες ανάκτησης των εξασφαλίσεών τους.

Τέλος, η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δημιουργούν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η νέα στρατηγική της AstroBank εδράζεται στους πυλώνες της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της ταχύτητας, έχοντας ως στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Βελτιώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ, CEO Alpha Bank Κύπρου

Οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα πηγάζουν από το υψηλό ιδιωτικό χρέος, τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και τον έντονο ανταγωνισμό. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν κυρίως στην προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης, τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και εν γένει στην κυπριακή οικονομία.

Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τη μεταβίβαση μη εξυπηρετουμένων δανείων, η μεταφορά τους σε κρατικό φορέα και η ενδεχόμενη εισαγωγή του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ μειώνουν σημαντικά το ύψος των μη εξυπηρετουμένων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και να ενισχύονται οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίων.

Οι συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν ως στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων οργανισμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, γεγονός που συνεπάγεται μακροπρόθεσμα οφέλη για τους πελάτες των τραπεζών.

Οι θετικές εξελίξεις, όπως η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, η διατήρηση αναπτυξιακού ρυθμού για τέταρτο συνεχόμενο έτος, η μείωση της ανεργίας και τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού είναι παράγοντες που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου πηγάζουν από το υψηλό ιδιωτικό χρέος, τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και τον έντονο ανταγωνισμό.

Η Alpha Bank Cyprus Ltd, Εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank, ενός από τους μεγαλύτερους Ομίλους του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις, εφαρμόζοντας ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει ως κύριες προτεραιότητες:

·    τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους χρηματοδοτήσεως από καταθέσεις,

·    τον έλεγχο των λειτουργικών εξόδων και την αύξηση της παραγωγικότητας, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πελάτες μέσω νέων τεχνολογιών,

·    τη στοχευμένη παροχή νέων υπηρεσιών και νέων πιστωτικών διευκολύνσεων, με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων προμηθειών και των εσόδων τόκων,

·    την αποτελεσματική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, με έμφαση στην καλλιέργεια της τεχνογνωσίας και στη συνεχή εκπαίδευση, που θα ενισχυθεί περαιτέρω και με την προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών,

·    τη συνεχή ανανέωση και δημιουργία νέων ευέλικτων προϊόντων ρυθμίσεων που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη αποπληρωμή των δανείων καθώς και την εξεύρεση λύσεων οριστικής διευθετήσεως,  για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων.

H Τράπεζα, με μακρά και αναγνωρισμένη παρουσία στην Κύπρο, διαθέτει ένα σύγχρονο Δίκτυο Καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Αξιοποιώντας τη διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία του Μητρικού της Ομίλου, η Alpha Bank Cyprus Ltd μπορεί με ευελιξία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών της, προσφέροντας ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών και αναβαθμίζοντας διαρκώς τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος | ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ, CEO CDB BANK

Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, αποφεύγοντας την ανάληψη υπέρμετρων κινδύνων.

Πριν αναφερθώ στα του τραπεζικού συστήματος, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω επιγραμματικά ότι η χώρα βρέθηκε το 2013 μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10%, άνοδο της ανεργίας στο 16% και υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε CCC. Μετά από πέντε χρόνια και αρκετές θυσίες από τον μέσο Κύπριο, η εικόνα είναι σαφώς διαφοροποιημένη.

Όσον αφορά τα του Συνεργατισμού, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τη θετική αποτίμηση στην οποία έχουν προβεί τόσο οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, όσο και το ΔΝΤ και οι οίκοι αξιολόγησης.

Η ενίσχυση του ισολογισμού της Ελληνικής αλλά και η μεταφορά σε ανεξάρτητο φορέα σημαντικού όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιταχύνουν την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του. Σημαντικά οφέλη αναμένονται επίσης από την εφαρμογή των όρων που έθεσαν οι ευρωπαϊκές Αρχές, όπως ο εκσυγχρονισμός των δικαστηρίων και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Κατά τη δική μου εκτίμηση, η συγκέντρωση μεριδίου αγοράς σε δύο μεγάλες τράπεζες δεν θα αποβεί εις βάρος των πελατών. Ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος, παρόλο που οι τράπεζες φαίνεται να έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, αποφεύγοντας την ανάληψη υπέρμετρων κινδύνων. Στα θετικά συγκαταλέγω επίσης τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, η οποία απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό την προ 2013 περίοδο. Για τη βελτίωση αυτή οφείλω να αποδώσω τα εύσημα τόσο στην Εποπτική Αρχή όσο και στα στελέχη του Συνδέσμου Τραπεζών.  

Όσον αφορά τη δική μας Τράπεζα, είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, με εφικτό στόχο την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε βάθος τριετίας. Εξίσου σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής μας είναι η διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της προσέλκυσης και σωστής αξιοποίησης ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που η Κύπρος παραδοσιακά διαθέτει σε αφθονία.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ