Οδεύει προς πλεονασμούς προσωπικού η Ελληνική Τράπεζα

Σχέδιο αναδιάρθρωσης και πλεονασμοί μέχρι 350 ατόμων το 2022, λέει ο επικεφαλής της Ελληνικής

Μέτωπο με τη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ) ανοίγει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει υποχρεωτικούς πλεονασμούς μέχρι 350 άτομα φέτος, με τον επικεφαλής της τράπεζας να υπογραμμίζει την ανάγκη για συνομολόγηση μιας «ισοζυγισμένης συλλογικής σύμβασης».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα ετήσια αποτελέσματα της Ελληνικής, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε, πέραν των πλεονασμών, έβαλε στο τραπέζι και άλλα ωφελήματα, όπως την ΑΤΑ, την συνεισφορά στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ και τις αυξήσεις, λέγοντας πως δεν μπορεί οι μισθοί να αυξάνονται με ρυθμό 5% κάθε χρόνο την ώρα που η τράπεζα δεν έχει προσφέρει μέρισμα στους μετόχους της από το 2013.

Παράλληλα, ο κ. Γκάτζκε επέκρινε την ΕΤΥΚ ότι δεν παρακάθεται στο τραπέζι του διαλόγου για συζήτηση αυτών των θεμάτων.

«Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία μεσολάβησης με το Υπουργείο Εργασίας για να συνομολογήσουμε μια νέα συλλογική σύμβαση και ταυτόχρονα επικεντρωνόμαστε στην ετοιμασία σχεδίου αναδιάρθρωσης φέτος και θα ενημερώσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες το Υπουργείο και την συντεχνία. Και το σχέδιο για αυτό το έτος είναι βασικά να μειώσουμε τον αριθμό του προσωπικού μεταξύ 300 και 350 ατόμων και σχεδιάζουμε να το πράξουμε μέσω πλεονασμών», ανέφερε ο κ. Γκάτζκε.

Ο κ. Γκάτζκε επανέλαβε πως ο αριθμός των εργαζομένων για όλο το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλος, την ώρα που οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα και επενδύουν μεγάλα ποσά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η τραπεζική αλλάζει, η Κύπρος είναι πέντε χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με τις τραπεζικές υπηρεσίες, συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα δεν αφορά απλά ένα μικρό σχέδιο εθελούσιας εξόδου για 100 άτομα την ώρα που ο δείκτης εσόδων προς έξοδα είναι πολύ υψηλός και αυξάνεται κάθε χρόνο. Έθεσε ως ένα υποθετικό παράδειγμα την αποχώρηση 1.000 ατόμων από όλο το σύστημα που με ένα ΣΕΑ με €150.000 θα στοιχίσει €150 εκατ. «Αυτό είναι πρόβλημα», είπε.

Έθεσε το θέμα της ετήσιας συνεισφοράς του 3,5% στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, την ώρα που εφαρμόστηκε το Γενικό Σύστημα Υγείας, το θέμα της ΑΤΑ, λέγοντας ότι αν υπάρξει πληθωρισμός 6% φέτος και η ΑΤΑ καταβληθεί στο 50%, δηλαδή 3%, τότε οι συνολικές αυξήσεις στους μισθούς θα είναι 7,5%.

Ο κ. Γκάτζκε συνέδεσε το θέμα του αριθμού του προσωπικού με την συνομολόγηση μιας «ισοζυγισμένης συλλογικής σύμβασης».

«Συνεπώς αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για μια πιο ισοζυγισμένη συλλογική σύμβαση αυτό θα επηρεάσει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούμε να εργοδοτούμε στο μέλλον», τόνισε.

Επέκρινε τη συντεχνία ότι εδώ και εννέα μήνες προσπαθεί να ξεκινήσει μια συζήτηση μαζί τους, αλλά η ΕΤΥΚ αρνείται να εμπλακεί σε διάλογο.

«Από το 2013 η τράπεζα δεν έχει καταβάλει ούτε ένα σεντ στους μετόχους της, στους επενδυτές. Μηδέν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουμε τους μισθούς των υπαλλήλων μας κατά 5% κάθε χρόνο. Δεν έχω πρόβλημα να καταβάλω υψηλούς μισθούς, αλλά πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να καταβάλουμε μερίσματα και καλύτερους μισθούς», τόνισε.

Τόνισε δε την ώρα που η τράπεζα δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με τις νομικές υποχρεώσεις της, η συντεχνία «απειλεί με νομικές διαδικασίες».

«Απειλούν, γιατί απειλούν; είναι αυτό μια διαπραγματευτική τακτική, θέλουν να με ξεφορτωθούν; Το ζήτημα είναι άλλο, υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε και υπογράμμισε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο και οι μέτοχοι της τράπεζας στηρίζουν πλήρως αυτή τη στρατηγική».

«Και ο εταίρος μας, η συντεχνία, ελπίζω να το αναγνωρίσει και κάποια στιγμή να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ