Πόσο αξίζουν τα ακίνητα του Συνεργατισμού στα κατεχόμενα

Η συνεισφορά των ακινήτων στο κράτος είναι προς το παρόν μηδενική, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές, άρα ούτε και στα εν λόγω ακίνητα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Στην δικαιοδοσία του κράτους έχουν περάσει τα ακίνητα της πάλαι ποτέ Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μετά την εξαγορά του «καλού κομματιού» της από την Ελληνική Τράπεζα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Μιχάλης Γιωργάλας ανέφερε ότι η αξία των ακινήτων, όπως αυτή εμφανίζεται στους ισολογισμούς προσδιορίζεται από €2,3 εκ. μέχρι τα €3 εκ.

Ωστόσο, η συνεισφορά των ακινήτων στο κράτος είναι προς το παρόν μηδενική, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές, άρα ούτε και στα εν λόγω ακίνητα.

«Τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αξία, αλλά η λογιστική τους συνεισφορά είναι μηδενική. Ως εκ τούτου, θα μείνουν στην δικαιοδοσία του κράτους μέχρι να λυθεί το Κυπριακό και να επιστραφούν πίσω στους δικαιούχους, δηλαδή στις συνεταιριστικές εταιρίες της τότε εποχής. Αλλά επειδή πλέον αυτές δεν υπάρχουν, τα ακίνητα θα επιστραφούν μέσω της εταιρίας που έχει δημιουργήσει το κράτος προκειμένου να διαχειριστεί την περιουσία», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, στην συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα 2.800 ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές ενδέχεται να παραχωρηθούν έναντι μικρού ενοικίου σε δήμους, κοινότητες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκείμενου να τύχουν εκμετάλλευσης και να ικανοποιήσουν κάποιες στεγαστικές ανάγκες του κρατικού μηχανισμού.

Από την πλευρά του, ο κος Γιωργάλλας διευκρίνισε ότι τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το κράτος, δεν είναι μόνο ακίνητα, αλλά και μετοχές σε διάφορους συνεταιριστικούς οργανισμούς, κυρίως με αντικείμενο την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, αλλά και συμμετοχές σε εμπορικές εταιρίες.

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο κομμάτι των ακινήτων -χωραφιών και υποστατικών- αυτό στην παρούσα φάση βρίσκεται στην διαδικασία της εκτίμησης, τόσο σε σχέση με την αξία, όσο και με το μέγεθός, αλλά κυρίως όσον αφορά στη χρησιμότητα και χρηστικότητά τους.

«Είμαστε στο στάδιο της χαρτογράφησης. Υπάρχει όμως μια δυσκολία, καθώς αναμένεται ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα. Ανάμεσα στις επιλογές του Υπουργείου, όπως μας γνωστοποιήθηκε, είναι να υπάρξει αξιοποίηση κάποιων ακινήτων προς όφελος των κρατικών υπηρεσιών με ένα χαμηλό ενοίκιο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει στην εκάστοτε Κυβέρνηση να τα αποξενώνει, αλλά ίσως επιχειρηθούν διάφορες επιλογές αξιοποίησης».

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική του ανησυχία ότι η κατάσταση ενέχει αρκετούς κινδύνους σε σχέση με τη διαδικασία μετάβασης.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει αποξένωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προς ιδιωτικά ή ιδιοτελή συμφέροντα από αυτούς που είναι κοντά στις διαδικασίες. Προσωπικά, ζήτησα χθες από τον Υπουργό Οικονομικών να υπάρξει ένας ελεγκτικός μηχανισμός ή ένα εποπτικό όργανο, δηλαδή μια ανεξάρτητη ομάδα η οποία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και την χρηστή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. Μιλάμε για στοιχεία δισεκατομμυρίων, πολλών εκ των οποίων η αξία να είναι υποτιμημένη», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι ένα από τα ζητούμενα είναι να μην υπάρξουν άδεια γραφεία και καταστήματα, ο κος Γιωργάλλας εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποφευχθεί.

«Το στοίχημα είναι το ποσοστό των ακινήτων που θα μείνουν σε αχρηστία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο», ανέφερε σημειώνοντας ότι πολλά από αυτά τα υποστατικά αναμένεται να έχουν «αρκετούς μνηστήρες» για την διεκδίκησή τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ