Moody’s: Θετική η αύξηση των επιτοκίων για τις τράπεζες της ΕΕ

Υπάρχουν όμως αστερίσκοι

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης είναι πιστωτικά θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διότι θα στηρίξει την κερδοφορία τους, λέει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στο δελτίο του Οικονομικές προοπτικές, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό το όφελος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από άλλες συνέπειες.

«Η αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν είχαμε δει για μια περίοδο πέραν της δεκαετίας στοχεύει στον περιορισμό της ζήτησης και στον έλεγχο των προσδοκιών του πληθωρισμού», αναφέρει στο δελτίο του ο οίκος, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή παρέχει μια ανακούφιση στις τράπεζες, οι οποίες υπέφεραν από την συνεχιζόμενη μείωση των περιθωρίων τους λόγω της παρατεταμένης περιόδου των αρνητικών επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, προσθέτει ο Μoody’s, το όφελος αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από άλλες συνέπειες και δη τη διάβρωση της φερεγγυότητας των πελατών των τραπεζών, αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα οδηγεί σε υψηλότερες αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων και σε υψηλότερες πιστωτικές ζημιές.

Επιπλέον, οι δανειολήπτες με κυμαινόμενα επιτόκια ή αυτοί που θα επιζητήσουν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος αποπληρωμής.

Ο οίκος βλέπει επίσης επιπτώσεις και στον νέο δανεισμό, καθώς «τα υψηλότερα επιτόκια αποθαρρύνουν τον δανεισμό και μειώνουν την ανάπτυξη», όπως αναφέρει.

Παράλληλα, η ΕΚΤ από τις 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη διαδικασία τερματισμού των μέτρων που είχε παρουσιάσει, προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στα έσοδά τους.

Ο τερματισμός του διπλού συστήματος αποδόσεων για την υπερβάλλουσα ρευστότητα (πέραν των εποπτικών απαιτήσεων) είναι το πρώτο βήμα, λέει ο Moody’s, προσθέτοτοντας πως η ΕΚΤ μέχρι τώρα απέφυγε την τροποποίηση του μηχανισμού απόδοσης για την ρευστότητα την οποία οι τράπεζες απέκτησαν στη βάση του προγράμματος στοχευμένων πράξεων πιο μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTRO).

Έτσι, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την κατάθεση στην ΕΚΤ μεγάλου μέρους των χρημάτων που δανείστηκαν από την ΕΚΤμ μέσω του TLRO. Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα καταπιαστεί με το θέμα σε κατοπινό στάδιο.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ