Κ. Πετρίδης: Δεν με φοβίζει η αύξηση ΜΕΔ λόγω ανόδου των επιτοκίων

Με ρυθμό ανάπτυξης 6% στις υφιστάμενες δυσμενείς συνθήκες, ο κίνδυνος αύξησης των ΜΕΔ σίγουρα μετριάζεται

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επεσήμανε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών πως παρά την πρόοδο στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχουν «τεράστιες προκλήσεις», καθώς «μπαίνουμε σε μια οικονομική εποχή».

«Μια νέα οικονομική εποχή, η οποία δεν θα είναι η ίδια με αυτό το οποίο είχαμε ζήσει μέχρι σήμερα, μια νέα εποχή η οποία στο ευρύτερο της πλαίσιο σταματά το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον», τόνισε.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα έχουν μειωθεί κατά 70% με 80% αλλά παραμένουν ψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ σημείωσε πως άλλη μια πρόκληση της εποχής είναι η αύξηση των επιτοκίων, για να διατυπώσει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να εισέλθει νωρίτερα στην περίοδο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Σημείωσε δε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει την κερδοφορία των τραπεζών, «αλλά είναι μια πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό δεν είναι τιμωρητικό μέτρο».

«Δεν με φοβίζει ιδιαίτερα η αύξηση των ΜΕΔ λόγω της αύξησης των επιτοκίων», είπε, εξηγώντας ότι ο εξορθολογισμός που έγινε τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά την παραχώρηση δανείων και την ικανότητα αποπληρωμής «μας προστατεύει εν μέρει, όπως μας προστατεύει και η αύξηση των καταθέσεων, αλλά πολύ περισσότερο και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας».

Λέγοντας πως ο κίνδυνος αύξησης των ΜΕΔ λόγω της αύξησης των επιτοκίων είναι υπαρκτός, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ωστόσο ότι με ρυθμό ανάπτυξης 6% στις υφιστάμενες δυσμενείς συνθήκες «τότε ο κίνδυνος αύξησης των ΜΕΔ σίγουρα μετριάζεται».

Παράλληλα ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας του νομικού πλαισίου για τη διαχείριση των ΜΕΔ.

«Πρέπει το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει ότι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν στρατηγικά να μην ανταποκρίνονται (στις υποχρεώσεις τους) να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο», είπε, προσθέτοντας.

Λέγοντας πως η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε «κελεύσματα λαϊκισμού» για εξασθένιση του νομοθετικού πλαισίου εις βάρος των φορολογουμένων και των καταθετών, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ελπίδα «η νέα Κυβέρνηση, όποια και είναι αυτή, να έχει την ίδια τόλμη και αντιστάσεις σε κελεύσματα λαϊκισμού, ούτως ώστε να διασφαλίσει αυτή την ομαλότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ