Ενίσχυση της χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής πρότειναν στους G20

Σε ενίσχυση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής προέτρεψε τους G20 η Γκεοργκίεβα

Σε ενίσχυση της διεθνούς χρηματοοικοομικής αρχιτεκτονικής κάλεσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Σάββατο στην ομιλία της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και τους Διευθυντές των Κεντρικών Τραπεζών των G20, στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας.

«Με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται το 2023 και να παραμένει κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο, πάρα πολλοί άνθρωποι σε πάρα πολλές χώρες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα», ανέφερε στην ομιλία της, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να ενωθεί για να βρούμε λύσεις για τα πιο ευάλωτα μέλη της παγκόσμιας οικογένειάς μας. Αυτό απαιτεί επείγουσα δράση για την ενίσχυση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, ιδίως στον τομέα της επίλυσης του χρέους και της ενίσχυσης του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας».

Η ΓΔ είπε ότι υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της αρχιτεκτονικής χρέους και τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της επίλυσης χρέους, ειδικά εν όψει της αύξησης του χρέους σε πολλές χώρες. Αυτό, όπως είπε, ισχύει ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με πολύ περιορισμένο χώρο πολιτικής και τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες.

«Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη για την G20 να ενισχύσει την αρχιτεκτονική του χρέους. Η G20 το έκανε το 2020 με την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους (DSSI) και με τη θέσπιση του Κοινού Πλαισίου (CF) για την επίλυση του χρέους», ανέφερε. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία σε θέματα χρέους, πρόσθεσε. Αυτός είναι ο στόχος της νέας Παγκόσμιας Στρογγυλής Τραπέζης για το Δημόσιο Χρέος (GSDR): να συγκεντρώσει χώρες που είναι πιστωτές και χρεώστες για να συζητήσουν βασικά ζητήματα που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία επίλυσης του χρέους.

Επιπλέον, είπε ότι το ΔΝΤ, ως το κέντρο του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας, κλιμακώνει τον δανεισμό, καθώς τα μέλη του αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 272 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 94 χώρες από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 57 είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος. Επιπλέον, το ΔΝΤ εντείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Αρκετές χώρες έχουν επωφεληθεί από το σχετικό πρόγραμμα του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων του Μαλάουι, της Γουινέας και της Αϊτής, πρόσθεσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του ΔΝΤ παρέχει μακροπρόθεσμη οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα μέλη να εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές για το κλίμα και να προσελκύσουν πρόσθετη χρηματοδότηση. Μέχρι στιγμής, τέσσερα προγράμματα που υποστηρίζονται από το Ταμείο έχουν εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ: στην Κόστα Ρίκα, στα Μπαρμπάντος, στη Ρουάντα και στο Μπαγκλαντές.

«Σε έναν κόσμο μεγάλης αβεβαιότητας και επαναλαμβανόμενων αναταράξεων, είναι κρίσιμο να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα του ΔΝΤ να υποστηρίζει τα μέλη του. Αυτό ισχύει πιο επειγόντως για τη χρηματοδότησή μας με ευνοϊκούς όρους για χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω του Μηχανισμού Μείωσης και Ανάπτυξης της Φτώχειας (PRGT)», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για υποστήριξη από αυτό το πρόγραμμα έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και μπορεί να καλυφθεί μόνο εάν συνδυαστεί με αύξηση των πόρων για δάνεια και επιδοτήσεις του προγράμματος

«Το κοινό μας συμφέρον είναι να διασφαλίσουμε μια εύρυθμη και ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία, για χάρη ενός πιο ασφαλούς και ευημερούντος κόσμου», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Το ρωσικό ρούβλι ανακάμπτει από τα χαμηλά άνω των 10 μηνών

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ