SVB: Μισό τρισ. δολ. χάθηκαν σε δύο ημέρες από τις τραπεζικές μετοχές

Ντόμινο ανησυχιών μετά τη χρεοκοποία της SVB

Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group Inc. της Νότιας Κορέας υποχώρησε 4,7 % και η Αυστραλιανή ANZ Group Holdings Ltd. έχασε 2,8%.

Διευρύνονται οι ανησυχίες
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, υπάρχουν ανησυχίες ότι εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η SVB, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα από τις επενδύσεις τους κυρίως σε ομόλογα. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group AG για την Ασία-Ειρηνικό, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτό στην ευρύτερη αγορά. Η άποψή μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει γιατί νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο ρευστότητας».

Η συνολική αγοραία αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον MSCI World Financials Index και στον MSCI EM Financials Index έχει πέσει περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking βυθίστηκε κατά 7,7%, η μεγαλύτερη βουτιά του από τον Ιούνιο του 2020.

Εξάπλωση
Οι μεγάλες τράπεζες της βόρειας Ασίας έχουν ως επί το πλείστον «ελάχιστο κίνδυνο» δεδομένων των στερεών καταθέσεων, των συνδυασμών περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητάς τους, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Φράνσις Τσαν. «Οι μικρότεροι δανειστές ενδέχεται να διατρέχουν κινδύνους ρευστότητας και πιστωτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να παραβλεφθούν».

Οι ιαπωνικές τράπεζες κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των υψηλότερων μη πραγματοποιημένων αναλογιών ζημιών προς μετοχές στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία για περίπου 130 δανειστές της Ασίας-Ειρηνικού με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η Jimoto Holdings Inc., η Tsukuba Bank Ltd. και η Fukushima Bank Ltd. είναι μεταξύ εκείνων με μη πραγματοποιηθείσες αναλογίες ζημιών προς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 9%.

Και οι τρεις, που έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων η κάθε μία, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% σε τρεις ημέρες. Οι ιαπωνικές χρηματοοικονομικές μετοχές είχαν εκτιναχθεί από τον Δεκέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας στρέφεται προς τη σύσφιγξη μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφορετική η σημερινή τραπεζική κρίση από εκείνη του 2008

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ