Γ. Θεοχαρίδης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τραπεζική κρίση

Μικρή έως μηδαμινή η έκθεση κυπριακών οντοτήτων στις υπό κρίση τράπεζες στην Αμερική. Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι πανικός για το θέμα με την Credit Suisse

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Κύπρο από την τραπεζική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αμερική εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης. Η έκθεση τόσο των τραπεζών όσο και των εποπτευόμενων της Κεφαλαιαγοράς είναι από πολύ μικρή έως μηδαμινή ανέφερε και επομένως δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί πανικός.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Θεοχαρίδης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη κρίση φαίνεται να ξέσπασε από το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων η οποία ωστόσο είχε ως συνέπεια να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να δημιουργηθούν δυσκολίες από κάποιες οντότητες στην αποπληρωμή του χρέους τους. Πάντως θετικό στοιχείο συμπλήρωσε, ήταν η δήλωση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.

Όσον αφορά στο πρόβλημα που προέκυψε στην Credit Suisse, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας ωστόσο είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση και αυτό πρέπει να κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες αλλά και οι εποπτικές αρχές. 

Κληθείς να σχολιάσει το σημείο που αναφέρθηκε στα πλαίσια της διάσκεψης Τύπου για τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Θεοχαρίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν αναφέραμε ότι εντοπίσαμε περιπτώσεις ξεπλύματος, αλλά ότι ερευνήσαμε τις διαδικασίες των εποπτευόμενων μας σε σχέση με το ξέπλυμα». Όπως είπε ερευνώνται 15 περιπτώσεις αλλά σε σχέση πάντα με τις διαδικασίες των οντοτήτων. 

Όσον αφορά τέλος στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Θεοχαρίδης σημείωσε ότι οι ανάγκες αυξάνονται, ο αριθμός των εποπτευόμενων μεγαλώνει και σίγουρα για να ανταποκριθεί η Κεφαλαιαγορά σωστά στο έργο της θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό. Θα έρθουν το καλοκαίρι νέα άτομα αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ικανοποίηση συντεχνιών για ενδεχόμενη αύξηση ποσοστού της ΑΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ