Σινιάλο για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων δίνει αξιωματούχος της Fed

«Είχαμε πολύ καλά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα και το βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά»

Σήμα για παύση στις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έδωσε σήμερα υψηλόβαθμός αξιωματούχος της Fed, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει πρόσθετη αύξηση σε κατοπινό στάδιο στην προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει τα βασικά της επιτόκια έντεκα φορές, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας τον περασμένο Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 22 χρόνια. Παρά την βελτίωση στις τιμές, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος από τον μακροχρόνιο στόχο της Fed που είναι το 2%.

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις των μισθών φαίνεται να περιορίζονται τους τελευταίους μήνες, που θεωρείται μια βασική προϋπόθεση προκειμένου η Fed να τερματίσει τον κύκλο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

«Είχαμε πολύ καλά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα και το βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed Κρίστοφερ Γουάλερ στο CNBC σε σχέση με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει κάτι που να λέει ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι σύντομα, συνεπώς μπορούμε να περιμένουμε τα στοιχεία αν τα πράγματα συνεχίσουν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του κ. Γουάλερ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τη θέση του Προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ στο τέλος Αυγούστου, ότι απ’ εδώ και μπρος η Fed θα προχωρήσει «προσεκτικά».

Πάντως, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα σταματήσει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Αγορών στις 19 – 20 Σεπτεμβρίου, διατηρώντας ανοικτή την προοπτική για άλλη μία αύξηση αργότερα φέτος.

Ο κ. Γουάλερ σημείωσε ωστόσο ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει ανοικτές επιλογές της.

«Δεν νομίζω ότι μία ακόμη αύξηση κατ’ ανάγκη να ρίξει την οικονομία σε ύφεση, αν αισθανθούμε ότι πρέπει να το κάνουμε», είπε.

Διαβάστε επίσης: Η «οδύσσεια» των Δημοσίων Συμβάσεων - Τι λέει η ΕΥ

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ