Μ. Ζαχαριάδης: Χαμηλά τα επίπεδα ανταγωνισμού στις τράπεζες

Τα ζωνάρια σφίγγουν και οι δανειολήπτες παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς

Χαμηλά επίπεδα ανταγωνισμού εντοπίζουν ειδικοί στο τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει προτού προχωρήσουμε σε άλλου είδους μέτρα όπως είναι η φορολόγηση των κερδών.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής οικονομικών Μάριος Ζαχαριάδης κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών. Όπως είπε, πριν προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο υπάρχουν πιο βασικά πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού. Δεν έχει σημασία ότι οι τράπεζες μειώνονται ή συγχωνεύονται, καθώς αυτό είναι ενδεχομένως και απόρροια της μικρής κυπριακής αγοράς. Αυτό που έχει σημασία είναι τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνισμού να ενισχυθούν, πρόσθεσε. Άραγε πόσο εύκολο είναι να φύγει σήμερα ένας πελάτης από ένα τραπεζικό ίδρυμα και να πάει σε άλλο, διερωτήθηκε ο κ. Ζαχαριάδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς αναφέρθηκε στο θέμα της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, σημειώνοντας ότι σήμερα οι δανειολήπτες παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση και προχωρούν σε περικοπές βασικών εξόδων για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επομένως, με αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει περίσσευμα στον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του δανείου, ανέφερε ο κ. Μελάς. Τα ζωνάρια σφίγγουν και πρέπει οι δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα συμπλήρωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλαφόν στο νερό όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ