Πέφτουν κεφάλια για τον Συνεργατισμό

Καίει πολλούς το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. 

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Πλήρης επιβεβαίωση του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της εφημερίδας Σημερινή, περί πορίσματος άκρως καταγγελτικού, που αποδίδει ποινικές και πολιτικές ευθύνες τόσο για την περίοδο πρό του 2013 όσο και για την προηγούμενη 5ετία. 

· Ένα από τα βασικά ερωτήματα, που απαντά το πόρισμα, είναι πώς «εξαφανίστηκε» το 1,7 δις της ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού από το κράτος το 2013 και το 2015

· Ομάδα λειτουργών της Εισαγγελίας, με επικεφαλής τον K. Κληρίδη, άρχισε την αξιολόγηση του πορίσματος, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αφότου ληφθούν οι αποφάσεις για το θέμα της απόδοσης ευθυνών

Ενδελεχή μελέτη του πορίσματος-φωτιά 800 σελίδων, για το μεγάλο φαγοπότι, που οδήγησε τον Συνεργατισμό στην κατάρρευση, άρχισε ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, υπό τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος το παρέλαβε, προχθές Παρασκευή, από τα τρία μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, τους Γεώργιο Αρέστη (Πρόεδρο), Γεώργιο Χαραλάμπους και Γεώργιο Γεωργίου. Αφoύ ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ληφθούν αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς, το πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει και σταδιακή δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Στην έκθεσή της η τριμελής Επιτροπή διαπιστώνει περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων, αλλά και την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών και πριν και μετά το 2013. Οι εξελίξεις που έπονται στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συνταράξουν το πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Πώς «εξαφανίστηκε» το 1,7 δις;

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απαντά το πόρισμα, για την μετά 2013 εποχή, είναι πώς «εξαφανίστηκε» το 1,7 δις της ανακεφαλαιοποίησης, που έγινε από το κράτος το 2013 και το 2015. Για τη σύνταξη του πορίσματος των 800 σελίδων χρειάστηκαν οκτώ μήνες έρευνας, από την τριμελή Επιτροπή, ύστερα από δύο τρίμηνες και μία δίμηνη παράταση. Λήφθηκαν συνολικά 98 καταθέσεις από 75 μάρτυρες και παραλήφθηκαν, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, πέραν των 120 χιλιάδων σελίδων. Στις σημαντικότερες καταθέσεις περιλαμβάνονται πρώην μέλη των Επιτροπειών της ΣΚΤ, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Δεν θα μείνει στο συρτάρι»

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα ο Γενικός Εισαγγελέας ευχαρίστησε την Επιτροπή για το έργο της, διαβεβαιώνοντας ότι το πόρισμα «δεν θα μείνει στο συρτάρι» και ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Το πόρισμα, συνέχισε, θα δημοσιοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν», αφότου τύχει ενδελεχούς μελέτης, από την ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας και παρθούν οι αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς. Ο κ. Αρέστη είπε πως η Επιτροπή αποφάσισε τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, αλλά άφησε στον Γενικό Εισαγγελέα την απόφαση για το χρονικό στάδιο της δημοσιοποίησης.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί η απόδοση των πολιτικών ευθυνών από τώρα, αφού δεν ενέχει νομική πτυχή, ο κ. Κληρίδης είπε πως μετά που θα τύχει της αναγκαίας μελέτης, εκεί όπου θα κριθεί πως δεν προκαλείται το οποιοδήποτε πρόβλημα σε οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα, ναι θα τύχει δημοσιοποίησης.

Ανθρώπινα λάθη, ανικανότητα, ασυδοσία και απληστία

Σε ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης και πλαισιούμενος από τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής, Γιώργο Χαραλάμπους και Γιώργο Γεωργίου, ο κ. Αρέστη είπε ότι το έργο που διεξήγαγε η Επιτροπή και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε «αποτελούν στην ουσία τη ληξιαρχική πράξη εξαφάνισης ενός επιτεύγματος του κυπριακού λαού».

«Αισθανόμαστε ότι στην ουσία έχουμε διεξαγάγει ένα είδος θανατικής ανάκρισης, αναζητώντας μέσα από την επίπονη έρευνά μας τα αίτια της κατάρρευσης αυτού του επιτεύγματος», είπε. Πάντως, ο κ. Αρέστη είπε πως η απόφαση της Επιτροπής είναι ομόφωνη σε όλα τα θέματα, τα οποία καλύπτει.

Ειδικότερα, το πόρισμα καλύπτει δύο περιόδους, από το 1985, όταν θεσπίστηκε ο Περί Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα Νόμος, μέχρι και το 2013, όταν κρατικοποιήθηκε ο Συνεργατισμός, και την περίοδο από το 2013 μέχρι την πώληση του Συνεργατισμού. Σε μια ένδειξη της βαρύτητας της έκθεσης, αναφέρεται ότι το πόρισμα για την πρώτη περίοδο καλύπτει 9 κεφάλαια και 28 για τη δεύτερη περίοδο.

Χωρίς να παραγνωρίζει ότι εξ αντικειμένου δυσκολίες και εξωγενείς παράγοντες συνέβαλαν στη διάρκεια των ετών στη δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή πορεία του Συνεργατισμού, ο κ. Αρέστη τόνισε: «Όμως η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας του υπήρξε ο ανθρώπινος παράγοντας, ιδιαίτερα, μάλιστα, η αμέλεια, η ανικανότητα, αλλά το χειρότερο η ασυδοσία και απληστία πολλών, οι οποίοι είχαν ταχθεί να ηγούνται και να υπηρετούν τον Συνεργατισμό».

Πηγή: Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ