Τι λέει το ΔΝΤ για τον έκτακτο φόρο στις ισπανικές τράπεζες που πήρε παράταση

Η έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας στην Ισπανία συνέβαλε κατά 0,2% στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4,7% του ΑΕΠ το 2022 σε 3,6% το 2023

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ισπανική κυβέρνηση νομοθέτησε τριετή παράταση στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, που αρχικά είχε αποφασιστεί για τα έτη 2023 και 2024.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o φόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 1% και 7% –αντί του ισχύοντος σταθερού συντελεστή 4,8%– και θα επιβάλλεται στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, ανάλογα με τον όγκο των εσόδων των τραπεζών από δανεισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη CapIQ της S&P, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της Ισπανίας ξεπέρασαν τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.

Τα δύο τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της Ισπανίας κατέβαλαν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο 2024 Άρθρο IV Διαβούλευσης (2024 Article IV Consultation) που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2024, η έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας συνέβαλε κατά 0,2% στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4,7% του ΑΕΠ το 2022 σε 3,6% το 2023.

ΔΝΤ: Πιο στοχευμένη και αποτελεσματική φορολόγηση

Στο ίδιο κείμενο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι, σε περίπτωση μονιμοποίησης της έκτακτης φορολογίας, πρέπει να ληφθούν μέτρα πιο στοχευμένης και αποτελεσματικής φορολόγησης:

«Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι έκτακτες εισφορές στις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρείες, εάν γίνουν μόνιμες, θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανές στρεβλώσεις… Οι Διευθυντές υπογράμμισαν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα έναντι των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και υποστήριξαν τις συστάσεις του προγράμματος αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και της διαχείρισης κρίσεων.
Τόνισαν την ανάγκη να αυξηθούν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών για τη στήριξη της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση της πιστωτικής επέκτασης σε περίπτωση σοβαρών δυσμενών κλυδωνισμών. Από την άποψη αυτή, οι Διευθυντές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τράπεζας της Ισπανίας να αυξήσει το ουδέτερο αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας».

Πιο συγκεκριμένα, για την έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες, το ΔΝΤ προτείνει:

«Εάν οι αρχές αποφασίσουν να μετατρέψουν τις έκτακτες εισφορές σε μόνιμους φόρους, όπως έχει προαναγγελθεί, οι στρεβλωτικές επιπτώσεις τους θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν με την ευθυγράμμιση των βάσεών τους με έναν σαφή ορισμό των έκτακτων κερδών. Θα μπορούσαν επίσης να επανασχεδιαστούν για να επιτύχουν άλλους βασικούς στόχους πολιτικής- για παράδειγμα, η υποχρέωση των τραπεζών σε μια ανανεωμένη εισφορά θα μπορούσε να μειωθεί μέσω μίας πίστωσης ανάλογης με το μέγεθος ενός θετικού ουδέτερου αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας (CcyB), σε περίπτωση εισαγωγής του τελευταίου».

Στο ίδιο πνεύμα, η οικονομολόγος Cristina Enache του Ιδρύματος «Tax Foundation», που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους φορείς για θέματα φορολόγησης παγκοσμίως, προειδοποιεί σε σχετικό της άρθρο:

«Ο έκτακτος φόρος στον τραπεζικό τομέα (σ.σ. στην Ισπανία) μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια των δανείων και να μειώσει το ποσό των διαθέσιμων κεφαλαίων, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν σε μια απρόβλεπτη χρηματοπιστωτική κρίση. Σε περίπτωση ύφεσης, η αύξηση των αθετήσεων δανείων θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε αντιρρήσεις για τον έκτακτο φόρο της Ισπανίας στις τράπεζες, καθώς θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά πιστώσεων και την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης».

Σύμφωνα πάντως με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, το μέσο επιτόκιο δανεισμού στα νοικοκυριά και τα μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχει αποκλιμακωθεί από 5,49% τον Νοέμβριο του 2023 σε 4,87%, τον Οκτώβριο του 2024.

Οι μετοχές των τραπεζών

Σύμφωνα με άρθρο της S&P Global, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2024, οι τιμές των μετοχών των ισπανικών τραπεζών με εγχώριο προσανατολισμό είχαν κατά μέσο όρο χειρότερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες πολυεθνικές από τότε που η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδια για τον έκτακτο φόρο τον Ιούλιο του 2022.
Οι τιμές των μετοχών της CaixaBank, της Sabadell, της Bankinter και της Unicaja αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 32,4% μετά την ανακοίνωση, σε σύγκριση με την αύξηση 34% του δείκτη S&P Europe BMI Banks Index κατά την ίδια περίοδο.

Η ισπανική ανάπτυξη

Παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις, η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας δεν έχει πληγεί από την έκτακτη φορολογία στις τράπεζες.

«Με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023 και συνεχή σταθερή δυναμική δραστηριότητας, η ισπανική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα και τις πιο σφικτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες» αναφέρει το άρθρο του ΔΝΤ.
«Οι εύρωστες εξαγωγικές επιδόσεις στον τομέα των υπηρεσιών και η δημόσια κατανάλωση είναι οι κύριοι μοχλοί της πρόσφατης ανάπτυξης…Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 2,4% το 2024 και στο 2,1% το 2025, κυρίως λόγω ισχυρότερης αύξησης της εγχώριας ζήτησης».

*Έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών προτείνεται από το ΑΚΕΛ και στην Κύπρο ,με τη σχετική πρόταση νόμου του κόμματος, να συζητείται εκ νέου σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ