Στον απόηχο της καταψήφισης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, και εν αναμονή της νέας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής, το ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Σε δηλώσεις της το πρωί της Τρίτης στο κρατικό ραδιόφωνο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ξεκαθάρισε ότι το θέμα των τραπεζών δεν έχει κλείσει οριστικά. Τόνισε πως δεν θα εφαρμοστούν πολιτικές που ενδέχεται να επιφέρουν αρνητικά ή αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον δανειολήπτη», διαβεβαίωσε. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις τραπεζικές χρεώσεις είναι «παράλογες» και επισήμανε πως η λύση του ζητήματος απαιτεί διάλογο και συνεννόηση. «Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε θα εξετάσουμε άλλους τρόπους», πρόσθεσε.
Θα έφερνε «προσωρινά χαμόγελα» και «μακροχρόνια προβλήματα» η πρόταση του ΑΚΕΛ
«Ορθώς κατά την άποψή μας καταψηφίστηκε πρόταση νόμου που θα εξέπεμπε τα λανθασμένα μηνύματα. Μπορεί να έφερνε προσωρινά χαμόγελα, θα έφερνε, όμως, και σταθερά και μακροχρόνια προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει το θέμα εδώ».
Δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων
«Αναμένουμε τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες να δούμε κάποιες εξελίξεις για τις οποίες κι εμείς εργαζόμαστε χωρίς να το φωνάζουμε από τα παράθυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εάν δεν υπάρξουν, πάντοτε με στόχο τη συνεργασία και τη συνεννόηση και όχι να δημιουργούμε φασαρία, αλλά να φέρνουμε αποτέλεσμα, τότε ενδεχομένως να ληφθούν άλλα μέτρα», συμπλήρωσε.
Η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι τα θέματα της οικονομίας είναι εθνικά και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. «Εάν η οικονομία δεν παραμείνει σταθερή και αξιόπιστη, τότε όλοι μας θα πληρώσουμε το κόστος. Το ξαναζήσαμε. Το ξαναπάθαμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μπορεί να μην είναι πάντα δημοφιλείς, αλλά οφείλουν να είναι σωστές. Τέλος, τόνισε ότι ο Κύπριος πολίτης που συναλλάσσεται με εντιμότητα και συνέπεια με το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να τύχει δίκαιης και σωστής μεταχείρισης. «Αυτός είναι ο στόχος και αυτό αναμένουμε», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Αγώνας δρόμου για τις πολεοδομικές άδειες - Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε