Χούρικαν: Το χειρότερο λάθος μας ήταν ο κακός δανεισμός (vid)

Ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ο «κακός δανεισμός» αποτελεί για τον απερχόμενο CEO της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν το χειρότερο λάθος που έκανε το τραπεζικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today και στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, ο κος Χούρικαν προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη με το παρελθόν και ότι είναι απαραίτητο η Τράπεζα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

«Όταν χορηγείς κακό δανεισμό, δεν μπορείς να πάρεις τα χρήματά σου πίσω κι αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή σου. Η υποχρέωσή μας είναι να παραχωρούμε καλό δανεισμό, να έχουμε πειθαρχία στο πώς προσεγγίζουμε την πίστωση, ενώ θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν τα χρήματα των καταθετών και των μετόχων μας», τόνισε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι η μεγάλη πρόκληση στον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως είναι ότι αυτός αλλάζει.

«Θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε γρήγορα για να συμβαδίσουμε», ανέφερε.

Σπουδαία εμπειρία η ζωή στην Κύπρο

Όσον αφορά στην αποχώρησή του από το σχήμα η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κος Χούρικαν εμφανίστηκε συγκινημένος για την θητεία του.

«Αφιέρωσα έξι χρόνια από την ζωή μου στην Κύπρο κι αυτό ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Βεβαίως, υπήρξαν και μερικές στιγμές που τα πράγματα δεν ήταν και τόσο υπέροχα. Ωστόσο ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξα καλοδεχούμενος από την κυπριακή κοινωνία. Νομίζω ότι μετά από έξι χρόνια, η Τράπεζα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ό,τι ξεκινήσαμε. Με ικανοποιεί πολύ να βλέπω ότι για την θέση του CEO επελέγη ένας εσωτερικός υποψήφιος. Η Τράπεζα από εδώ και στο εξής βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Λυπάμαι που φεύγω από την Κύπρο, αλλά χαίρομαι που κλείνει ένα κεφάλαιο της ζωής της Τράπεζας και το παραδίδω στον διάδοχό μου», ανέφερε κάνοντας λόγο για τον διάδοχό του Πανίκο Νικολάου. 

Σημείωσε δε ότι η Τράπεζα έχει λαμπρό μέλλον, ωστόσο «θα πρέπει να σταθούμε μπροστά στα προβλήματα που οδηγούν σε αλλαγές τον τραπεζικό κλάδο. Θα πρέπει να λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το κόστος βάσης. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ψηφιοποιούμαστε σε δυνατό ρυθμό», επισήμανε.

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την Οικονομία

Όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία, ο κος Χούρικαν ανέφερε ότι αυτή «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 3,9% και αποτελεί μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό. Η ανάκαμψη ήταν πολύ ισχυρή και πολύ γρήγορη και θα πρέπει να συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί μόνο αν υπάρχει φιλοδοξία. Ας φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στο νησί, ας βεβαιωθούμε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη. Ας ενθαρρύνουμε τον κόσμο να εργαστεί. Μπορώ να σας πω 100 πράγματα που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι το “κλειδί” είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη και ότι αυτή η οικονομία έχει την ευκαιρία να «χτίσει λεωφόρους» στον Τουρισμό ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ζωές και μέλλον για την χώρα», κατέληξε.

 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ