Πόσο θα κοστίσει φέτος το κρέας της Τσικνοπέμπτης (τιμές)

Σε καλά επίπεδα κυμαίνεται η αγορά φέτος την Τσικνοπέμπτη.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Σε καλά επίπεδα κινούνται οι τιμές του κρέατος στην κυπριακή αγορά ενόψει της Τσικνοπέμπτης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου Κώστας Λειβαδιώτης ανέφερε ότι οι τιμές που υπάρχουν στην Κύπρο είναι οι χαμηλότερες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό για την κυπριακή αγορά κρέατος αυτή την περίοδο, καθώς δεν υπάρχει κανένα πλήγμα ούτε από τον νέο κορωνοϊό που ταλαιπωρεί την Ασία, ούτε από την αφρικανική πανώλη που έχει πλήξει την αγορά χοιρινού κρέατος στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με μια έρευνα αγοράς, οι τιμές κινούνται στα εξής επίπεδα:

Χοιρινό: περίπου €5/kg - €6/kg

Αρνί (παϊδάκια):  €8/kg - €9/kg

Σεφταλιές: €8/kg – €9/kg

Μπριζόλα βοδινή: €8/kg – €9/kg

Λουκάνικο – παστουρμάς: €8/kg – €9/kg

Πανσέτα χοιρινή: €4/kg – €5/kg

Μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στα χοιρινά σουβλάκια, το μπέικον και τα αρνίσια παϊδάκια.

Με τον τρόπο που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, η κατανάλωση κρέατος ανεβαίνει πολύ, ειδικά για κατηγορίες όπως τα παϊδάκια, η πανσέτα, η μπριζόλα και το σουβλάκι τα οποία μπαίνουν στην σχάρα.

«Πλέον, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται σε όλα τα σχολεία, τα εργοστάσια και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Οι Κύπριοι, όπως πάντα, περιμένουν να κάνουν τα ψώνια τους την τελευταία στιγμή κι έτσι η δουλειά ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη και κορυφώνεται το απόγευμα της Πέμπτης, με τους κρεοπώλες να πρέπει να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο, έστω κι αν η πίεση είναι μεγάλη», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν η εγχώρια παραγωγή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, ο κος Λειβαδιώτης απάντησε ότι είναι αναγκαίες εισαγωγές της τάξεως του 20% σε χοιρινό, 10% σε αρνίσιο και 30% σε βοδινό και κοτόπουλο.

Όλα αυτά σε αντίθεση με μια δεκαετία πριν, όταν η Κύπρος ήταν αυτάρκης στην παραγωγή κρέατος.

«Ο Κύπριος είναι αρκετά κρεατοφάγος και τρώει πέραν των 100 κιλών κρέατος το χρόνο, σε αντίθεση με μια δεκαετία πριν όταν κυμαινόταν στα 10 κιλά. Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι τα 40 κιλά το χρόνο. Ωστόσο παγκοσμίως, η κατά κεφαλήν κατανάλωση μειώνεται. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος διαμορφώνεται περίπου στα 65 κιλά το χρόνο, ενώ στην Κίνα είναι 25», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ