Καθυστερήσεις στην άφιξη εμπορευματοκιβωτίων λόγω κορωνοϊού

Προς το παρόν οι κυπριακές επιχειρήσεις κρατούν επαρκή αποθέματα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Καθυστερήσεις στην άφιξη εμπορευματοκιβωτίων παρατηρούνται στις εισαγωγές από τρίτες χώρες και δη από την Κίνα, καθώς τα εμπορεύματα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα πριν φορτωθούν στα πλοία.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι, αν και προς το παρόν δεν εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες από τους επιχειρηματίες, ωστόσο αν η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν ελεγχθεί εγκαίρως, ασφαλώς θα υπάρξουν προβλήματα.

Πέραν της καραντίνας, η μερική αναστολή των εργασιών πολλών εργοστασίων της Κίνας, δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις στα αποθέματα.

«Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις που έχουμε δεν είναι τέτοιες που να προκαλέσουν ανησυχία στην κυπριακή αγορά για τυχόν ελλείψεις προϊόντων. Μπορεί να υπάρξει κάποια μείωση των αποθεμάτων, ίσως να παρουσιαστούν ελλείψεις και από κάποιους προμηθευτές. Αυτό θα οφείλεται κυρίως στο ότι υπάρχουν διαφόρων μεγεθών και οικονομικών δυνατοτήτων επιχειρήσεις στην Κύπρο. Για παράδειγμα, στις μικρές επιχειρήσεις τα αποθέματα δεν είναι μεγάλης διάρκειας, σε σχέση με τις μεγάλες οι οποίες μπορεί να διατηρούν στις αποθήκες τους προϊόντα μέχρι και τρεις μήνες. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το στάδιο, αν κάποιος δεν μπορεί να βρει ένα εμπόρευμα από έναν προμηθευτή, σίγουρα θα μπορέσει να το βρει από κάποιον άλλο», τόνισε.

Επανέλαβε ωστόσο ότι δεν συντρέχει προσώρας κανένας λόγος για πανικό στην κοινωνία, πόσω μάλλον την ώρα που στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ανησυχία για τον Τουρισμό

Επιπτώσεις αναμένει πάντως η αγορά και στο ζήτημα των αερομεταφορών, με τον κο Τσιακκή να τονίζει ότι ο φόβος της μετάδοσης είναι μεγαλύτερος σε περιβάλλον όπως αυτό της καμπίνας του αεροσκάφους. Αν δεν υπάρξει έλεγχος του κορωνοϊού σε διεθνές επίπεδο και η εξάπλωση συνεχιστεί, τότε ο Τουρισμός αναμένεται σαφώς να επηρεαστεί.

«Σίγουρα δεν είμαστε σε μια κατάσταση όπου αρχίζουν και ακυρώνονται κρατήσεις ή επηρεάζονται οι κρατήσεις για την Κύπρο, αλλά καταγράφουμε την ανησυχία. Οφείλουμε όλοι, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς διαχειριζόμαστε το θέμα, με τις αφίξεις πολιτών στην Κύπρο, είτε πρόκειται για Κύπριους, είτε για ξένους», ανέφερε.

Στο βάθος... παγκόσμια ύφεση

Μιλώντας επίσης στο πλαίσιο της «Πρώτης Εκπομπής» του Ράδιο Πρώτο, ο Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρώην Πρύτανης, ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο και οι οικονομίες είναι τόσο συνδεδεμένες μεταξύ τους, που αφενός δεν υπάρχει τρόπος να απομονώσεις κάποιο τμήμα.

Θεωρεί δε ότι αν η πορεία του κορωνοϊού συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό, η Κύπρος δεν θα περάσει αλώβητη, κυρίως σε συνάρτηση με τον Τουρισμό.

«Το ζήτημα που απασχολεί αρκετούς διεθνείς οργανισμούς είναι ο πραγματικός αντίκτυπος που η εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχει στην πραγματική οικονομία στο άμεσο μέλλον, καθώς αν εξελιχθεί σε πανδημία, όλα δείχνουν ότι θα προκαλέσει ύφεση, το βάθος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Από την άλλη, υπάρχουν και οι αγορές. Πώς αντιδρούν, υπό τον φόβο του τι μπορεί να συμβεί», είπε αναφερόμενος στην απότομη και μεγάλη πτώση των χρηματαγορών τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο ο ίδιος, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των αγορών ως «ψύχραιμες», καθώς αντέδρασαν έντονα μόνο όταν η εξάπλωση του κορωνοϊού «ταρακούνησε» την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και θεώρησαν ότι το ζήτημα πλήττει την πραγματική οικονομία.

Πάντως οι φόβοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι πραγματικοί και σε καμία περίπτωση αμελητέοι.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ