Κίνδυνος λουκέτου για την λαχαναγορά Πάφου

Φθαρτοπαραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα ενοίκια.

Σε προσωρινό κλείσιμο οδεύει η παραδοσιακή λαχαναγορά της Πάφου μετά από 40 χρόνια λειτουργίας. Ολόκληρη η παράδοση της Πάφου που έχει συνδέσει γενεές και γενεές με την εικόνα των φθαρτοπαραγωγών να πωλούν τα προϊόντα τους, ολόφρεσκα, τείνει να χαθεί και οι εικόνες αυτές να αποτελούν σήμερα απλές θύμησες.

Φθαρτοπαραγωγοί, που δραστηριοποιούνται για χρόνια στη λαχαναγορά και πριν τη μετακίνηση της στον χώρο στάθμευσης πλησίον των Οθωμανικών Λουτρών, δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα ενοίκια που τους ζητά ο Δήμος Πάφου. Κατά συνέπεια, προσθέτουν, ακόμη και με την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορά, σύμφωνα με το υπουργικό διάταγμα, και πάντοτε με τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργού Υγείας, αυτοί δεν αναμένεται να προσέλθουν στο χώρο και να διαθέσουν προς πώληση τα φθαρτά τους .

Όπως αναφέρουν, με τη μετακίνηση τους στο νέο χώρο που τους έχει παραχωρηθεί από τον Μάρτιο του 2019 η κίνηση είναι μηδαμινή, όπως υποστηρίζουν και δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην . Σύμφωνα με όσα δηλώνουν, ο Δήμος Πάφου τους έχει πληροφορήσει ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στη λαχαναγορά και να τοποθετήσουν τα προϊόντα στους πάγκους τους, αν δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα ενοίκια. 

Η λιγοστή κίνηση και η καταβολή των ενοικίων, παρουσιάζονται από τους παραγωγούς ως οι βασικοί λόγοι των προβλημάτων τους. 

Ο Κυριάκος Χρίστου, φθαρτοπαραγωγός που δραστηριοποιείται στη λαχαναγορά σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως όπως έχουν τα πράγματα αδυνατούν να επαναδραστηριοποιηθούν. Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως η στέγαση τους στο νέο χώρο είναι προβληματική, δεν είναι θεατή στους επισκέπτες και πως η κίνηση ήταν περιορισμένη.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, με τις καταρρακτώδεις βροχές δεν μπορούν να βρίσκονται εντός του κτιρίου αφού σε κάποια σημεία το υπόστεγο είναι προβληματικό, εισέρχονται βροχές, ενώ έθιξε και το θέμα των ενοικίων αφού, όπως εξήγησε, καταβάλλουν για την ενοικίαση του ενός πάγκου για την τοποθέτηση των φθαρτών τους το ποσό των 180 ευρώ. Ανέφερε πως, "εάν διαφοροποιούνταν οι συνθήκες εργασίας τους", τότε «η επαναδραστηριοποίηση της αγοράς μπορούσε να είναι εφικτή»..

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Αντωνίου Κροταλίας και η σύζυγος του Ελπίδα Αντωνίου δραστηριοποιούνται για σειρά ετών στη λαχαναγορά της Πάφου. Όπως εξήγησε είναι πολύ δύσκολο να πληρώνουν 180 ευρώ τον πάγκο για την τοποθέτηση δύο κιβωτίων σε ένα μικρό χώρο δύο μέτρων.

Η δε εντολή που τους δόθηκε για άμεση τακτοποίηση της αποπληρωμής των καθυστερημένων δόσεων, ειδάλλως η λαχαναγορά, της Πάφου δεν θα ανοίξει, τους δημιουργεί σωρεία προβλημάτων .

Στο μεταξύ το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση εκτός ατζέντας σε αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάφου μέσω τηλεδιάσκεψης.Το θέμα είχε ανατεθεί για επαφές με τους παραγωγούς, στο δημοτικό σύμβουλο της Πάφου Γιώργο Σοφοκλέους από το δημοτικό συμβούλιο, ο οποίος, όπως είπε, στο ΚΥΠΕ, θα καταβάλει προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. 

Σημειώνεται η αυριανή συνεδρία είναι η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάφου που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης εν καιρώ πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ