Σε νέα εποχή η κυπριακή ναυτιλία με το νέο φορολογικό καθεστώς

Ο νέος Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε την σημασία του νέου δεκαετούς πλάνου που εξασφαλίζει το νέο εγκεκριμένο καθεστώς φορολογίας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει λάβει το πράσινο φως για το νέο φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τον ναυτιλιακό κλάδο στην Κύπρο για την επόμενη δεκαετία.

Μιλώντας στην "Πρώτη Εκπομπή" του Ράδιο Πρώτο, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι βασική προϋπόθεση για να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας στον εφοπλιστικό κόσμο ήταν να εγκριθούν τα φορολογικά κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διέπουν το καθεστώς λειτουργίας της Ναυτιλίας στην Κύπρο.

Η έγκριση που λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την νέα φορολογική συνθήκη που θα διέπει τον κυπριακό ναυτιλιακό τομέα, δημιουργεί προοπτικές μιας 10ετούς νέας στρατηγικής προσέλκυσης πλοίων λόγω του ότι σε βάθος χρόνου 10 ετών έχει εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.

Η Ναυτιλία είναι ένας άκρως ανταγωνιστικός τομέας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να είναι συνεχώς σε εγρήγορση κρατώντας μία ευέλικτη στάση ώστε να αναδεικνύει την Κύπρο ως ένα ανταγωνιστικό παίχτη στον ναυτιλιακό κλάδο.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια για ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του τομέα, ώστε οι πλοιοκτήτες που θα εμπιστευτούν στο άμεσο μέλλον την κυπριακή σημαία για τον στόλο τους να μπορούν να συναλλάσσονται αποτελεσματικά και γρήγορα.

Η προσέλκυση πλοίων δεν αποτελεί τον μόνο στόχο του Υφυπουργείο Ναυτιλίας αλλά ο γενικός σχεδιασμός διαμορφώνεται ούτως ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα ποιοτικό σύμπλεγμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων με έμφαση στα θέματα εκπαίδευσης, καινοτομίας και έρευνας στην ναυτιλιακή υπηρεσία.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι λόγω του ότι η Κύπρος είναι νησί πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν προοπτικές για τα θαλάσσια επαγγέλματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ