Ευρωπαϊκή "βούλα" για λουκάνικο και λούντζα Πιτσιλιάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τρεις νέες ευρωπαϊκές ενδείξεις για την Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του προϊόντος «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» και του προϊόντος «Λούντζα Πιτσιλιάς» της Κύπρου στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Το «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν χοιρινού κρέατος, που προέρχεται από την περιοχή Πιτσιλιάς. Η «Λούντζα Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν κρέατος, το οποίο παρασκευάζεται από χοιρινό φιλέτο. Οι διαδικασίες αλάτισης, παραμονής στο κρασί, προσθήκης μπαχαρικών και ανάμειξης του κρέατος αποτελούν σημαντικά στάδια της διαδικασίας παρασκευής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα λουκάνικα παρασκευάζονται από το ίδιο μείγμα και έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 Η τεχνογνωσία παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητη και μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά· χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των παραγωγών της περιοχής Πιτσιλιάς. Οι νέες αυτές ονομασίες θα συμπεριληφθούν στα ήδη προστατευόμενα 1510 προϊόντα διατροφής, ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ