Αυτή είναι η εταιρία που "κέρδισε" το χαλούμι από την Κυπριακή Δημοκρατία

Πότε ιδρύθηκε και ποιοι είναι οι διευθυντές της;

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την εταιρία τροφίμων η οποία απέσπασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου από την Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζει το Economy Today.

Ως διευθυντές εμφανίζονται ο Alexander Joannides, γεννηθείς το 1956, έχων βρετανική υπηκοότητα και τόπο διαμονής το Λονδίνο και ο Peter John Joannides, γεννηθείς το 1952, έχων επίσης βρετανική υπηκοότητα και τόπο διαμονής επίσης το Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, η εταιρία παρουσίασε ζημιές μετά φόρων ύψους  £185.493 για το έτος 2017 και κέρδη μετά φόρων ύψους  £38.988 για το έτος 2016. 

Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε για το 2017 στις £34.860.266 και για το 2016 στις £31.017.684.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, η εταιρία John & Pascalis Ltd ιδρύθηκε το 1952 στο West End του Λονδίνου από τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Κώστα Πασχάλη. Σύντομα, όμως, η ζήτηση από την κυπριακή και την ελλαδική κοινότητα βοήθησε την εταιρία να αναπτυχθεί και να διευρύνει τις δραστηριότητές της κάνοντας εισαγωγή και εμπόριο χονδρικής και λιανικής μιας μεγάλης σειράς προϊόντων.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η εταιρεία ήταν επίσης πρώτος εισαγωγέας φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την Κύπρο, αλλά με τον καιρό ανέπτυξε το δίκτυο των προμηθευτών της εισάγοντας τρόφιμα και ποτά από όλες τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ανάμεσα στα προϊόντα τα οποία η εταιρία δηλώνει υπερήφανη που λανσάρει στην βρετανική αγορά, φιγουράρει ασφαλώς το χαλούμι, η φέτα, οι ελιές καλαμών, η πάστα ταχίνι και άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία απέσπασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω πρωτόδικης απόφασης δικαστηρίου, με την Κυβέρνηση να παραδέχεται λανθασμένους χειρισμούς και κωλυσιεργία εκ μέρους των λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, σε πόλεμο από ιδιώτες, γνωστά συμφέροντα, που στρέφονται κατά τους κράτους αποδίδει το Υπουργείο Εμπορίου την απώλεια του εμπορικού σήματος της Δημοκρατίας για το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο.   

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, η Διευθύντρια Εμπορίου του Υπουργείου Έλλη Κουλία, δήλωσε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, αλλά οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επηρεαστούν, καθώς υπάρχει κατοχυρωμένο το κοινοτικό σήμα που επιτρέπει στο Υπουργείο να κινείται εναντίον των παραβατών.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ