Black Friday: Υποψιασμένοι πλέον οι Κύπριοι καταναλωτές -Τα SOS πριν τις αγορές

Τι αφορούν οι περισσότερες καταγγελίες καταναλωτών

Της Χάρις Βωβού

Ενημερωμένοι είναι πλέον οι Κύπριοι καταναλωτές πριν προβούν στις αγορές τους την εβδομάδα των εκπτώσεων λόγω της Black Friday. Όπως εξηγεί στο Economy Today η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Βιργινία Χρίστου, «αν κρίνω από τις καταγγελίες και τα παράπονα που λαμβάνουμε πλέον είναι υποψιασμένοι και προσεκτικοί».

Όπως εξηγεί «οι καταναλωτές μας καλούν για να ζητήσουν τη γνώμη μας για το αν μια προσφορά είναι παραπλανητική. Αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τις νομοθεσίες, κάνουν έρευνα αγοράς και δεν προχωρούν σε γρήγορες αγορές». Ωστόσο, όπως αναφέρει η κα. Χρίστου τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές είναι η άρνηση των επιχειρήσεων για επιδιόρθωση ελαττωματικών προϊόντων και η παραπλάνηση στο θέμα των τιμών και της διαθεσιμότητας των προϊόντων.

Σύμφωνα με την κα. Χρίστου είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την τιμή του προϊόντος που μας ενδιαφέρει μήνες πριν και όχι την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη, ώστε να γνωρίζουμε με εγκυρότητα την αρχική του τιμή, την πραγματική του έκπτωση και να μην εξαπατηθούμε, καθώς «κάθε φορά οι εκπτώσεις δεν διαφέρουν από τις καθιερωμένες εκπτώσεις των Χριστουγέννων και τις καλοκαιρινές».

Όπως σημειώνει τα περισσότερα είδη προϊόντων που πωλούνται αυτές τις ημέρες είναι ηλεκτρικά είδη και ρουχισμός, με τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν την χρονική διάρκεια των εκπτώσεων από χθες μέχρι την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ώστε να αξιοποιηθεί και το επόμενο Σαββατοκύριακο σε αγορές.

Όπως τονίζει η κα. Χρίστου, θα πρέπει να προσέξουμε να μην παρασυρθούμε από τα υψηλά ποσοστά που θα δούμε ως καταναλωτές. Αποτελεί συχνό φαινόμενο όταν βλέπουμε έκπτωση της τάξεως του 50%, αυτή να μην αφορά σε όλα τα προϊόντα, αλλά να είναι εικονική για να προσεγγίσει τον καταναλωτή να εισέλθει στο κατάστημα. Επίσης, είναι σημαντικό να παρατηρούμε και τις ιστοσελίδες των φυσικών καταστημάτων γιατί στο διαδίκτυο ίσως είναι πιο υψηλό το ποσοστό της έκπτωσης, προσθέτει.

«Πάνω στο ταμπελάκι ή στη σελίδα θα πρέπει να αναγράφεται η αρχική και η τελική τιμή του προϊόντος και η έκπτωση να γίνεται στην μειωμένη τιμή του προϊόντος», όπως προνοεί η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Νοεμβρίου στην Κύπρο. Σύμφωνα με την κα. Χρίστου είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι και να μην ντρέπονται να ρωτούν για την πολιτική επιστροφής στα καταστήματα πριν κάνουν τις αγορές τους.

Ειδικά όσον αφορά σε διαδικτυακές αγορές είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων μας εντός 14 ημερών από την ημέρα της παραλαβής του προϊόντος που αγοράσαμε και θέλουμε να το επιστρέψουμε. Όπως τονίζει η τιμή δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο των αγορών, αλλά να δίνεται εξίσου βαρύτητα και στη γνώμη άλλων καταναλωτών σχετικά με την εξυπηρέτηση πελατών μέσα από τις κριτικές τους, οι οποίες θα πρέπει να ελέγχονται για το αν δημοσιεύονται από ψεύτικους λογαριασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ