Φάκελος «χαλούμι»: Διπλές σφραγίδες και πειθαρχικό παρελθόν (έγγραφο)

Συγκεκριμένη λειτουργός Α' έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Υπουργείο Εμπορίου για πειθαρχικά παραπτώματα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Δύο σφραγίδες, μια από το Υπουργείο Εμπορίου και μια απότον Έφορο Εταιριών και μάλιστα με λάθος χρονολογική σειρά φαίνεται να μπήκαν από το Υπουργείο Εμπορίου και όσους χειρίστηκαν την διαδικασία για την υπεράσπιση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη βρετανική αγορά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε το εμπορικό σήμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δικαστική διαμάχη με την ιδιωτική εταιρία John & Pascalis Ltd, η οποία στη συνέχεια κατηγόρησε το κράτος για τους χειρισμούς και την στάση του απέναντι στο ζήτημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι βάσει της πειθαρχικής έρευνας, οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί έπεδειξαν «νωθρότητα» και «αμέλεια» σε σχέση με την απώλεια του σήματος, με τον φάκελο να βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα προκειμένου διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Σημειώνεται δε ότι η μια εκ των δυο λειτουργών που φέρονται να παραπέμφθηκαν  για πειθαρχικά παραπτώματα, εμφανίζεται ως εμπλεκόμενη σε παλαιότερη πειθαρχική έρευνα, η οποία της απέδωσε ευθύνες με την αιτιολογία της «αδράνειας», καθώς και τις «παράνομης εκτέλεσης καθηκόντων», καθώς αλλοίωσε ημερομηνίες σε σχέση με συγκεκριμένες πληρωμές.

Εσκεμένη καθυστέρηση;

Όπως διαφαίνεται και στο σχετικό έγγραφο το οποίο εξασφάλισε το Economy Today, εκ μέρους του Υπουργείου τοποθετήθηκε σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΗΦΘΗ», με ημερομηνία 30 Απριλίου 2018 ενώ στο ίδιο έγγραφο υπάρχει άλλη σφραγίδα του Εφόρου Εταιριών με την ημερομηνία 26 Απριλίου 2018, κάτι που εγείρει ερωτήματα σε σχέση με το 

Ποιές οι υποδείξεις Γεν. Εισαγγελέα για το χαλούμι

Ωστόσο, οι σφραγίδες φαίνεται να μπήκαν ανάποδα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα, αφενός σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και την καθυστέρηση στις διαδικασίες, αφετέρου σχετικά με το κίνητρο μιας τέτοιας κίνησης σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το κράτος με φόντο ένα πολύπαθο προϊόν για το οποίο γίνεται χρόνιος αγώνας προκειμένου να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί ως κυπριακό.

Επιπλέον, όπως διαφαίνεται στο παρακάτω έγγραφο, η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων εκ μέρους του Υπουργείου έναντι της αίτησης ακύρωσης εμφανίζεται η 19η Απριλίου, κάτι που εγείρει νέα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις. 

Παρελθόν στην αμέλεια

Επιπλέον, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Economy Today, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη λειτουργός που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Υπουργείο Εμπορίου σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολούθησε.

Σε υπόθεση που αφορά στον Νοέμβριο του 2010, το όνομά της εμφανίζεται σε έκθεση μετά από πειθαρχική έρευνα που αφορούσε σε εντελώς διαφορετικό ζήτημα, ωστόσο με παρόμοιες διαδικασίες και αφορούσε πληρωμή μεγάλου ποσού στο πλαίσιο πληρωμής κονδυλίου προερχόμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ερευνώντος λειτουργού τον οποίο είχε ορίσει τότε το Υπουργείο Εμπορίου προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες, η λειτουργός Α’ είχε διαπράξει το παράπτωμα της «αδράνειας», καθώς παρά το γεγονός ότι γνώριζε και είχε μελετήσει τα σχετικά με την πληρωμή έγγραφα αρκετούς μήνες πριν την εκκίνηση της διαδικασίας και γνώριζε τις ενδεδειγμένες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν προς το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα, εντούτοις δεν το έπραξε με αποτέλεσμα να εκπνεύσουν οι προθεσμίες. Ακολούθως, προχώρησε σε παράνομη εκτέλεση των καθηκόντων της με αλλοίωση ημερομηνιών, ώστε εν τέλει η πληρωμή να καταστεί δυνατή.

Το σχόλιο του Γενικού Εισαγγελέα

Κληθείς από το Economy Today να σχολιάσει τα γεγονότα, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι εξαιρετικά σοβαρή και συνέστησε υπομονή προκειμένου να ολοκληρωθεί η διερεύνηση για τυχόν ποινικά αδικήματα και να εκδοθεί το αποτέλεσμα.

Προχωράει η υπόθεση, λέει το Υπουργείο

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εμπορίου θα προχωρήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα στο θέμα των ευθυνών για την υπόθεση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, σε γραπτή απάντησή του σε ερωτήματα του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη.

Είπε επίσης ότι για αποφυγή παρόμοιων συμβάντων το Υπουργείο δημιούργησε Μονάδα Διαχείρισης των Εμπορικών Σημάτων κάτω από την άμεση εποπτεία του Γενικού Διευθυντή

Ακόμα πραγματοποίησε επαφές με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για επίσπευση εγκατάστασης διαχείρισης των εγγράφων του Αρχείου.Παράλληλα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού Αρχείου για όλα τα θέματα για το χαλλούμι.

Ο Υπουργός σημειώνει επίσης ότι στις 17.5.2018, το Υπουργείο καταχώρησε νέα αίτηση στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIPO) για εγγραφή νέου Πιστοποιούντος Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI”.

Επίσης στις 19.12.2018 το Υπουργείο καταχώρησε έφεση εναντίον της απόφασης του High Court of Justice, Business and Property Courts (Chancery Division) του Hνωμένου Bασιλείου, για απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε το ΥΕΕΒ εναντίον της Απόφασης του UKIPO.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για παραλείψεις του Υπουργείου, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει ότι το Υπουργείο θα έπρεπε να διαβιβάσει άμεσα τις επιστολές του UKIPO στη Νομική Υπηρεσία, ούτως ώστε η Νομική Υπηρεσία, σε συνεργασία με το Υπουργείο να ετοιμάσει και να υποβάλει στο UKIPO τα σχόλιά της για την υπεράσπιση της εγγραφής του εμπορικού σήματος, εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στις πιο πάνω επιστολές του UKIPO. Το Υπουργείο, αναφέρει, δεν διαβίβασε τις πιο πάνω επιστολές στη Νομική Υπηρεσία εντός των χρονικών προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν οδηγίες και ότι επρόκειτο για απλή προώθηση επιστολών.

Όπως σημειώνει, για το θέμα αυτό έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ