Ο Κυπρο - Νορβηγός Fredriksen αποχωρεί από το mega-deal με την Euronav

Τέλος στο πολύμηνο θρίλερ βάζει ο μεγιστάνας δεξαμενόπλοιων

Τέλος στο mega-deal με την Euronav βάζει ο John Fredriksen. Η εταιρεία δεξαμενόπλοιων του Νορβηγού μεγιστάνα, Frontline, ανακοίνωσε ότι δεν επιδιώκει πλέον τη συγχώνευση με την Euronav, τερματίζοντας έτσι μία από τις πιο υψηλού προφίλ συγχωνεύσεις ναυτιλιακών εταιρειών στην ιστορία.

Ο Fredriksen αύξανε το μερίδιό του στη Euronav με έδρα την Αμβέρσα εδώ και 15 μήνες και βρέθηκε σε αντιπαράθεση με την οικογένεια Saverys για τον έλεγχο του βελγικού γίγαντα δεξαμενόπλοιων.

Μπλόκαραν το deal οι Saverys
Τα δύο διοικητικά συμβούλια της Frontline και της Euronav είχαν εγκρίνει τη συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι , αλλά η πλήρης συγχώνευση αποδείχθηκε αδύνατη καθώς οι Saverys συγκέντρωσαν ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο για να μπλοκάρουν τελικά το deal.

Ο Lars Barstad, Διευθύνων Σύμβουλος της Frontline, δήλωσε:

«Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τη συγχώνευση όπως είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο του 2022, καθώς έτσι θα δημιουργούσαμε μακράν τη μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία τάνκερ» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Frontline, Lars Barstad προσθέτοντας ότι «και οι δύο εταιρείες διαθέτουν ανεξάρτητα πολύ μεγάλους στόλους δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου και προϊόντων και απολαμβάνουν ήδη οικονομίες κλίμακας, όπως αποδεικνύεται από τις αντίστοιχες πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις».

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγορές, με τον Fredriksen να αποχωρεί από τη συμφωνία, έχει δημιουργηθεί δυνητικά μία άβολη κατάσταση για την τρέχουσα ανώτατη διοίκηση της Euronav, η οποία υποστήριξε σθεναρά τη συγχώνευση.

Η οικογένεια Saverys έχει περιγράψει το όραμά της για την Euronav, που περιλαμβάνει την πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή της εταιρείας δεξαμενόπλοιων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Η Euronav απάντησε σήμερα το πρωί στην ανακοίνωση της Frontline, λέγοντας ότι θα εξετάσει την επιστολή και ότι «επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων και ενεργειών».

Το ιστορικό
Η μάχη για τον έλεγχο της Euronav ξεκίνησε τον προηγούμενο Απρίλιο όταν η Frontline που ελέγχεται από τον John Fredriksen πρότεινε ένα σχέδιο συγχώνευσης μέσω ανταλλαγής μετοχών παρά την αντίθεση της οικογένειας Saverys, η οποία ελέγχει την Euronav από το 1997.

Η Frontline πρότεινε μια αναλογία ανταλλαγής 1,45 μετοχές της Frontline για κάθε μία μετοχή της Euronav. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους υπογράφηκε η οριστική συμφωνία η οποία εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια και των δυο εταιρειών.

Πριν από έναν μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της Euronav απέρριψε επιστολή από τον Alexander Saverys, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Compagnie Maritime Belge, και μεγαλομετόχου της Euronav με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η προτεινόμενη συμφωνία συγχώνευσης της εταιρείας με την Frontline.

Ο Saverys υποστήριξε ότι τώρα που η εταιρεία του κατέχει μερίδιο 25% στην Euronav, είναι ικανή να μπλοκάρει τη συγχώνευση, μια εξέλιξη η οποία θα είναι καταστροφική για την αξία της εταιρείας, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συστήνουν προσοχή σε ό,τι αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ