Στο 20% της αξίας εξαγωγών κυπριακών προϊόντων το χαλλούμι

Το πρώτο τετράμηνο φέτος

Οι εξαγωγές χαλλουμιού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023 ανήλθαν στα 111,8 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20,49% της αξίας των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος.

Σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο 4o Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά, στο Μένοικο, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε στην καταχώριση τον Οκτώβριο του 2021, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της ονομασίας "Χαλλούμι" στο μητρώο της ΕΕ ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

«Η καταχώριση αυτή αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, την αγροτική οικονομία αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου μας. Η καταχώριση προσδίδει πλέον ευρωπαϊκή αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του χαλλουμιού», είπε.

Πρωτίστως όμως, πρόσθεσε, «συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητάς του, καθώς και στην προστασία του από μιμητικά προϊόντα τα οποία μέχρι πρότινος σφετερίζονταν την ονομασία και τη φήμη του. Προϊόντα τα οποία δεν έχουν παραχθεί στην Κύπρο δεν μπορούν να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά φέροντας την ονομασία Χαλλούμι».

Ο Υπουργός Γεωργίας επισήμανε ότι «η ζήτηση του χαλλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού ακολουθεί αυξητική τάση. Οι εξαγωγές, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, ανήλθαν στα 111,8 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20,49% της αξίας των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων».

Παρόλα αυτά, είπε, «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε και να υποβαθμίζουμε τη σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης της υψηλής ποιότητας του προϊόντος μας, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τα υψηλά επίπεδα ζήτησής του από τις αγορές».

Πρόσθεσε ότι «η ποιότητα του χαλλουμιού, όπως αναφέρεται και στις προδιαγραφές καταχώρισης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του».

Ο κ. Ξενοφώντος συνέχισε λέγοντας ότι «αδιαμφισβήτητα, η διαφύλαξη της ποιότητας και της αξίας του Χαλλουμιού απαιτεί συλλογική προσπάθεια τόσο από τους παραγωγούς του όσο και από τους παραγωγούς του γάλακτος».

Στην προσπάθεια αυτή, διαβεβαίωσε, «αρωγός θα είναι πάντοτε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος».

«Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά, αλλά και τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την παροχή στήριξης και επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους μας», είπε και παρέθεσε σειρά κινήτρων που σχεδίασε η Κυβέρνηση για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και τη βελτίωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι το Υπουργείο «αλλά και εγώ ο ίδιος προσωπικά, είμαστε δίπλα στους Κύπριους γεωργοκτηνοτρόφους, έτοιμοι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς σας».

«Μόνο με συνεργασία, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, που, δεν είναι άλλοι, από το να αναβαθμίσουμε τον κυπριακό αγροδιατροφικό μας τομέα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρό μας», σημείωσε.

Δεν θα ήταν υπερβολή, ανέφερε καταληκτικά, «να πούμε ότι το χαλλούμι αποτελεί το "διαμάντι" των παραδοσιακών αγροτικών κυπριακών προϊόντων και τον πρωτεργάτη στη διάνοιξη δρόμων προς τις διεθνείς αγορές και για άλλα κυπριακά γεωργικά προϊόντα όπως ο τραχανάς».

Διαβάστε επίσης: Υπ. Γεωργίας: Να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους από υπεράντληση

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ