«Άλλο χαλούμι τρώμε εμείς και άλλο στέλνουμε στους ξένους»

Οι αιγοπροβατοτρόφοι επαναφέρουν το θέμα της ποσόστωσης και προειδοποιούν με μέτρα. Πρώτα όμως θέλουν να δουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νέα αναταραχή φαίνεται να προκύπτει στο μέτωπο του χαλουμιού. Το θέμα της ποσόστωσης επανέρχεται στο προσκήνιο, με τους αιγοπροβατοτρόφους να υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με το χαλούμι ΠΟΠ. Το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων έχει τεθεί στο τραπέζι ωστόσο η όποια εξέλιξη αναμένεται να τροχοδρομηθεί μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων Μάριος Ριαλάς ανέφερε ότι οι καταναλωτές παίρνουν ένα προϊόν ακριβότερο κατά 25% αλλά την ίδια ώρα λαμβάνουν ένα υποδεέστερο προϊόν σε σχέση με το παρελθόν.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι «Άλλο χαλούμι τρώμε εμείς και άλλο στέλνουμε στους ξένους» αφού αυτό που μας έμαθαν οι γιαγιάδες μας ως χαλούμι είναι ένα εντελώς άλλο προϊόν από αυτό που καταναλώνουμε και μάλιστα ακριβότερα σήμερα.

Μας ανησυχεί σημείωσε ο κ. Ριαλάς το γεγονός ότι οδηγούμαστε στην παραγωγής ενός φτηνού και μαζικού προϊόντος αντί να μας ενδιαφέρει η ποιότητα του χαλουμιού με τη σωστή ποσόστωση.

Ο κ. Ριαλάς υποστήριξε ότι το χαλούμι χάνει την αξιοπιστία τους και επέρριψε μέρος της ευθύνης γι αυτή την εξέλιξη και στο Υπουργείο Γεωργίας για το γεγονός όπως είπε ότι δεν προβαίνει στους αναγκαίους ελέγχους. Ζήτησε να αυξηθεί κατά 25% το ποσοστό του αιγοπρόβειου στο χαλούμι, ενώ όπως είπε θα επιδιώξουν να δουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και αξιωματούχους της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου των τυροκόμων Μάριος Κωνσταντίνου σημείωσε ότι δεν πρέπει να συγχύζουμε το χαλούμι που τρώμε εδώ με το χαλούμι που εξάγουμε. Η ζήτηση για πλήρως αιγοπρόβειο χαλούμι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη στο εξωτερικό όπως είπε γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για την ποιότητα του χαλουμιού, σημείωσε.

Πέραν αυτών, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι την τελευταία 10ετία έχουν δεκαπλασιαστεί οι εξαγωγές ωστόσο το 2023 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά με μια μικρή κάμψη στον όγκο των εξαγωγών αλλά αύξηση στον τζίρο. Υπάρχει όπως είπε ανταγωνισμός από τυριά άλλων χωρών αλλά και από τα κατεχόμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονες υποδείξεις Κεραυνού σε Eurogroup-Ecofin για επιτόκια και πληθωρισμό (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ