Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ επέβαλε αθέλητα σημαντικές γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις στις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) «χωρίς να παρέχει αξιοσημείωτα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα» είναι το κύριο εύρημα μιας ολοκληρωμένης μελέτης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Eurochambers) και SMEunited, που διεξήχθη για την πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, που είναι μέλος της Eurochambres, η έρευνα βασίστηκε σε σχόλια από 2.141 εταιρείες σε 25 κράτη μέλη.
Ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν το 60% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα πραγματοποίησαν επενδύσεις στη βιωσιμότητα, οι ΜΜΕ δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε βιώσιμες χρηματοδοτικές επιλογές και σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 35% αυτών των επενδύσεων χρηματοδοτήθηκαν από εξωτερικές πηγές, κάτι που δεν αρκεί για να επωμιστεί τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό, αναφέρεται.
Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες εξασφαλίζουν εύκολα βιώσιμη χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Vladimír Dlouhý, Πρόεδρος της Eurochambres, δήλωσε πως τα σχόλια δείχνουν ότι, ενώ οι ΜΜΕ επιθυμούν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα, αντιμετωπίζουν δυσανάλογες προκλήσεις ως προς αυτό.
Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το χάσμα μεταξύ των κινήτρων και των μέσων των ΜΜΕ όταν πρόκειται για την πράσινη μετάβαση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υποκείμενο ζήτημα είναι η έμμεση μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων από μεγαλύτερες εταιρείες και τράπεζες στις ΜΜΕ, προστίθεται.
Τέτοιες υποχρεώσεις, που προορίζονται για μεγαλύτερες οντότητες, συχνά επιβαρύνουν τα γραφεία των ΜΜΕ, είτε ως πελάτες τραπεζών είτε ως προμηθευτές σε μεγαλύτερες αλυσίδες αξίας πρόσθεσε ο Dlouhý, αναφέροντας ότι χωρίς την υποδομή και την ικανότητα διαχείρισης αυτών των συνολικών απαιτήσεων γνωστοποίησης, οι ΜΜΕ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι είναι πολύ επαχθές να ληφθούν δημόσιες επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις για βιώσιμα έργα, καθώς αυτά συνδέονται συχνά με περίπλοκες διαδικασίες υποβολής αιτήσεων.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υφ. Τουρισμού: Καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού, αειφόρου και ολόχρονου προορισμού