Πρόβα αλα e-kalathi: Πόσα θα αγοράσετε 56 βασικά προϊόντα σε 3 υπεραγορές

Τι καταδεικνύει έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε 3 υπεραγορές στη Λευκωσία - Αναλυτικά ποια προϊόντα αξιολογήθηκαν (Πίνακες)

Πρόβα α λά e-kalathi έκανε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, προβαίνοντας στην καταγραφή τιμών 56 κοινών και πολύ σημαντικών για τα νοικοκυριά προϊόντων σε τρεις μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας. 

Ειδικότερα, η “άσκηση” έγινε στις 15 Νοεμβρίου, καταγράφοντας αξιοσημείωτη διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 10%. 

Αριθμητικά μεταφράζεται σε €255,73 έναντι €232,74 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €247,44. 

Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε 9 προϊόντα από 1/11/2023, ανέρχεται €5,74 σε σύνολο αγορών αξίας €60 ανάλογα με την υπεραγορά. 
 

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η Προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αλίκη Ιορδάνου, ανέφερε πως αποφάσισαν να δώσουν στον καταναλωτή την εικόνα για ένα καλάθι 56 προϊόντων, ενόψει και της εφαρμογής του e-kalathi, το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει συμφωνηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου με κάποιες μικρές αλλαγές και θα προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Διευκρίνισε δε, πως στην έρευνα της Υπηρεσίας χρησιμοποιήθηκαν 56 προϊόντα της ίδιας μάρκας και όχι απλά ένα παρόμοιο προϊόν. 

Ποια προϊόντα αξιολογήθηκαν 

Αναλύοντας τα ευρήματα διαπιστώνεται πως στη φθηνότερη υπεραγορά, τα 40 από τα 56 προϊόντα εντοπίζονται σε χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τις άλλες δύο. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η τιμή ήταν σχεδόν η διπλάσια για το ακριβώς ίδιο προϊόν. 

Κόστος ενέργειας και τρόφιμα συγκρατούν τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα ΣΟκτώβριο, καταδεικνύει ότι ο πληθωρισμός, παρά την αυξητική πορεία των προηγούμενων μηνών, συγκρατήθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο φθάνοντας το 3,5% έναντι 4% τον Σεπτέμβριο και 2,6% τον Αύγουστο. 

Πέραν της μείωσης στο κόστος ενέργειας, σημαντικό παράγοντα της συγκράτησης αποτελεί και η συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων (και ειδικότερα των γεωργικών προϊόντων), ο οποίος ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στο 8,74% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 9,13% κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους.

Πάνω κατά 17,4% το χαρτί υγείας - Σε ποια προϊόντα έγιναν μειώσεις

Με βάση τους δείκτες τιμών για το μήνα Οκτώβριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 28 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, εκ των οποίων 14 κατηγορίες σε ποσοστό πέραν του 1%. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 17,4% και τα λαχανικά/χόρτα κατά 13,4%, ακολουθούμενα από τα ζυμαρικά κατά 4,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα σε ποσοστό 3,8% και 3,5% αντίστοιχα, το εμφιαλωμένο νερό κατά 1,8%, το αλεύρι κατά 1,6% και η ζάχαρη κατά 1%.

Από την άλλη αύξηση παρουσίασαν 17 κατηγορίες, με σημαντικότερες το χαρτί υγείας κατά 17,4%, τα κατεψυγμένα μαλάκια και οστρακοειδή κατά 4%, τα μαλακτικά ρούχων κατά 3,1%, τον κύλινδρο υγραερίου κατά 2,7%, το φρέσκο κρέας κατά 1,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ/προψημένα κατά 1,7% και τον κυπριακό καφέ κατά 1,5%.

Σημειώνεται πως το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης παγκύπρια καθόλη τη διάρκεια του μήνα. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Συμμορφώνεται η πλειοψηφία με τον μηδενικό ΦΠΑ 

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή τόνισε παράλληλα πως συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές τόσο των 9 κατηγοριών προϊόντων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση όσο και των δύο κατηγοριών για τα οποία το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. 

Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση και τα πορίσματα των ελέγχων είναι ότι αυτό συνεχίζει να έχει θετική επίδραση στις τιμές και τον πληθωρισμό εφόσον σε ποσοστό περίπου 77% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαίου (και 1ης Νοεμβρίου για καφέ και ζάχαρη) που εφαρμόστηκε το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ. Ειδικά για τη ζάχαρη και τον καφέ η συμμόρφωση είναι επίσης καθολική με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 100% και 85% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση στο χαρτί υγείας, μείωση στα φρέσκα ψάρια τον Οκτώβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ