Ντόμινο αντιδράσεων προκάλεσε χθεσινή δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας περί νομικού κενού στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, με τον Υπουργό Εργασίας να προσπαθεί τώρα να “καθησυχάσει” τους επιχειρηματικούς κύκλους.
Το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων επανέφεραν στη Βουλή μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με το επίμαχο ζήτημα να προκύπτει κατά τη χθεσινή της συνεδρία, όπου και ξεκίνησε η συζήτηση στην παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων.
Το θέμα, που τελικά ενέγραψαν συλλογικά βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΔΗΠΑ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ, υπέβαλε αρχικά ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος πρότεινε να συζητηθούν οι ασάφειες που παρουσιάζονται στον περί Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμο, καθώς και να ακουστούν οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς αρμοδίων για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που απορρέουν από αυτές.
Εν τη απουσία του Υπουργού Εργασίας, το Υπουργείο εκπροσωπούσε ο Γενικός Διευθυντής, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως προκύπτει «νομικό κενό στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων». Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, αφού επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για διαφοροποίηση του ωραρίου, είπε πως «όσον αφορά το νομικό κενό, αυτό φαίνεται να υπάρχει και είναι κάτι που θα καλύψει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση».
Πυρά ΠΑΣΥΛΕ για παρεμβάσεις Βουλής
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), ο οποίος με ανακοίνωσή του εξέφρασε έκπληξη και παράλληλα απογοήτευση και δυσαρέσκεια, αφήνοντας επίσης, αιχμές για την απουσία του Γιάννη Παναγιώτου από τη συνεδρία.
Στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΛΕ σημείωνε πως «το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2015 εμπίπτει αποκλειστικά στην σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζεται μέσω Διατάγματος του Υπουργού Εργασίας», προσθέτοντας πως «η οποιαδήποτε παρέμβαση της Βουλής παραβιάζει την αρχή της διάκρισης εξουσιών”.
Τόνιζε δε, πως «μετά από 10 χρόνια που τέθηκε σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο και η Κυριακάτικη λειτουργία των Kαταστημάτων μόνο οφέλη απορρέουν για τους καταναλωτές, εργαζόμενους και την οικονομία ευρύτερα», υπογραμμίζοντας πως «τα καταστήματα και οι υπεραγορές θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές μέχρι ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, που ας σημειωθεί ότι δεν ήταν παρών στην συνεδρία για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, απαγορεύσει τη λειτουργία τους».
Τη θέση αυτή ενστερνίζεται και η ΟΕΒ, η οποία επεσήμανε, δια μέσου του εκπροσώπου της, πως τα ωράρια των καταστημάτων δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά αφορούν και τους καταναλωτές, οι οποίοι φαίνεται να αγκάλιασαν αυτό τον τρόπο λειτουργίας. Επιπρόσθετα, στάθηκε και στην εργασιακή πτυχή, υποστηρίζοντας πως η ελευθεροποίηση του ωραρίου δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ποιο είναι το νομικό κενό;
Σε παρέμβασή του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, επισήμανε πως σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία έχουν εντοπιστεί ζητήματα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία χρήζουν ρύθμισης και όταν η Νομική Υπηρεσία έχει κάτι ολοκληρωμένο να παρουσιάσει το Υπουργείο θα το εξετάσει.
Υπενθυμίζεται πως η Νομική Υπηρεσία υπέδειξε πως το θέμα του ωραρίου πρέπει να ρυθμιστεί με Νόμο, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας που προκύπτουν, όπως, μεταξύ άλλων, με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις αργίες.
Ο κ. Παναγιώτου επανέλαβε πως η ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας περιορίζεται στα εργασιακά και όχι στα εμπορικά ζητήματα, με τον ίδιο πάντως να λέει πως δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί προκλήθηκε όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το ζήτημα.
«Αν η Νομική Υπηρεσία εντοπίζει ότι για οποιοδήποτε ζήτημα υπάρχει κάτι το οποίο χρειάζεται να ρυθμιστεί θα το ρυθμίσει και εκείνος ο οποίος θα έχει διαφορετική άποψη να την πει», είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να είναι υπό την κρίση του οποιουδήποτε.
Ξεκαθάρισε δε, πως η ρύθμιση δεν αφορά τα ωράρια.
«Η δουλειά των κυβερνήσεων είναι να κυβερνούν, των επιχειρήσεων να επιχειρούν», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως αν ο καθένας κάνει τη δουλειά του καλά, θα πηγαίνει καλά και η οικονομία.
Στο ίδιο μήκος Κυβέρνηση και οργανωμένα σύνολα, λέει ο Υπουργός
Σχολιάζοντας προηγουμένως, τις τοποθετήσεις των οργανωμένων συνόλων ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως τις περισσότερες φορές αυτά αντιδρούν αρμοδίως, θεωρώντας ότι μέσα από τις τοποθετήσεις τους επιβεβαιώνουν και επαναβεβαιώνουν το ρόλο τους, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι επί της ουσίας για αυτό το ζήτημα, οι τοποθετήσεις είναι σαφέστατες και δεν μπορούν να παρερμηνευθούν.
«Τόσο κατά τους προηγούμενους μήνες, όσο και τις προάλλες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τη θέση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει η πρόθεση για διαφοροποίηση του πλαισίου μέσα στο οποίο τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν εδώ και μία πλέον δεκαετία. Το πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσθετη ευελιξία που τους επιτρέπει να είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας».
Ο Υπουργός σημείωσε πως από εκεί και πέρα οποιοδήποτε ζήτημα είναι τεχνικό ή διαδικαστικό ή νομικό και εντοπίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες είναι η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα προφανώς θα μελετηθεί και θα εξεταστεί.
Έπεται συνέχεια
Τα κόμματα πάντως δεν φαίνεται να βάζουν τελεία στο ζήτημα, αφού ήδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο, αφού, όπως επεσήμανε, η σημερινή κατάσταση δεν θεωρείται από τη Βουλή αποδεκτή κανονικότητα.
Επιπρόσθετα, η πτυχή του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων εξακολουθεί να συνιστά αγκάθι.
Ο Υπουργός Εργασίας από πλευράς του, τόνισε πάντως πως παρόλο που έχουν ακουστεί τέτοιες απόψεις από κάποια οργανωμένα σύνολα, ο ίδιος δεν έχει εισπράξει ότι υπάρχουν πολιτικά κόμματα τα οποία θέλουν να είναι κλειστά όλα τα καταστήματα τις Κυριακές.
“Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών αναλύσεις, όμως νομίζω ότι αυτή η πραγματικότητα η οποία ισχύει εδώ και δέκα και πλέον χρόνια γίνεται κατανοητή από όλους, ως το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί πλέον το λιανικό εμπόριο”, σημείωσε.
Διαβάστε επίσης: Τηλεργασία και στο δημόσιο με ορόσημο την 1.1.2025