Πότε μπαίνει σε εφαρμογή το e-kalathi

Οι διαδικασίες ετοιμασίας της Ψηφιακής Πλατφόρμας «e-kalathi» «θα προωθηθούν τάχιστα από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου

Με 32 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια ενέκρινε την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi και για τη ρύθμιση της διαδικασίας συλλογής και καταγραφής των τιμών λιανικής πώλησης συγκεκριμένων καταναλωτικών προϊόντων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και της διαδικασίας παροχής στον καταναλωτή συνεχούς πληροφόρησης για τις τιμές των σχετικών αγαθών.

Ακολούθως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδικασίες ετοιμασίας της Ψηφιακής Πλατφόρμας «e-kalathi» «θα προωθηθούν τάχιστα από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Καλοκαίρι του 2024 η εφαρμογή - Ποια η διαδικασία

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, είπε ότι έπειτα από την χθεσινή έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και μετά τη δημοσίευση του νόμου στην επίσημη εφημερίδα, η Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού, με την εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας να τοποθετείται χρονικά γύρο στο καλοκαίρι του 2024

Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών από την ημέρα της δημοσίευσης, ενώ ακολούθως θα χρειαστεί μία περίοδος 3 με 5 μήνες για ολοκλήρωση των αναγκαίων διεργασιών. «Συνεπώς η εκτίμηση είναι ότι πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή γύρω στο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, το «e-kalathi» θα αφορά σε μια εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (android και iOS), αλλά και διαδικτυακή εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο στόχος μας, σημείωσε ο κ. Καραγιώργης, είναι «ειδικά σε περιόδους κρίσεων, ο καταναλωτής να έχει στη διάθεσή του ένα εργαλείο που να του παρέχει διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορεί να κάνει τις πιο συμφέρουσες επιλογές αναλόγως με τα οικονομικά του δεδομένα».

Σε σχέση με τα προϊόντα που θα περιληφθούν στην πλατφόρμα, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι τα προϊόντα που θα επιλεγούν θα είναι αυτά με την ψηλότερη ζήτηση και βαρύτητα στο καλάθι του νοικοκυριού, βάσει στατιστικών δεδομένων και θα περιληφθούν στο διάταγμα που αναμένεται να εκδώσει ο Υπουργός Εμπορίου.

Ο κ. Καραγιώργης ευχαρίστησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την θέσπιση του σχετικού νομοσχεδίου σε νόμο, καθώς και για τη συνεργασία που είχε με την Υπηρεσία όλο αυτό το διάστημα.

Τι προβλέπεται

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν τροπολογιών που εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια της Παρασκευής, ο ελάχιστος ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, που υποχρεώνει μια υπεραγορά να υποβάλει τιμές πώλησης προϊόντων στην πλατφόρμα, αυξήθηκε από €2 εκατομμύρια σε €5 εκατ., ενώ προστέθηκε ο ορισμός του όρου «κωδικός προϊόντος», ώστε να διασαφηνιστεί ότι η σύγκριση θα γίνεται στη βάση του ιδίου κωδικού (barcode).

Συγκεκριμένα, με βάση το ν/σ και τις τροποποιήσεις που επήλθαν, αυξάνεται ο ελάχιστος ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, η πραγματοποίηση του οποίου καθορίζει κατά πόσο η υπεραγορά υποχρεούται να υποβάλει τιμές πώλησης προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, από €2 εκατομμύρια σε €5 εκ. και προστίθεται ο ορισμός του όρου «κωδικός προϊόντος», ώστε να διασαφηνιστεί ότι η σύγκριση θα γίνεται στη βάση αυτού.

Επίσης επήλθε διαγραφή από τον ορισμό του όρου «μοναδιαία τιμή πώλησης» της φράσης «εξαιρουμένων προωθητικών ενεργειών», ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των μοναδιαίων τιμών πώλησης μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων και αντίστοιχη διαγραφή της προαναφερθείσας φράσης από τη σχετική πρόνοια με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων να υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την τιμή πώλησης όπως αυτή αναγράφεται στο προϊόν ή στη συσκευασία του ή στα ράφια της επιχείρησης που είναι τοποθετημένο το προϊόν, ώστε οι τιμές πώλησης που υποβάλλονται να περιλαμβάνουν τυχόν μειωμένες τιμές λόγω ισχυουσών προωθητικών ενεργειών.

Στο ν/μ επίσης επήλθε προσθήκη προνοιών ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση ιεραρχικής προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κατά απόφασης της αρμόδιας αρχής για επιβολή διοικητικού προστίμου.

Εργαλείο διαφάνειας το e-kalathi, λέει το Υπουργείο 

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως «η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της Κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και περιόδους εξωγενών κρίσεων που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη και τα γενικότερα συμφέροντα των καταναλωτών», υπογραμμίζει.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι η Ψηφιακή Πλατφόρμα «e-kalathi» θα παρέχει στον καταναλωτή «την αναγκαία διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση, σε καθημερινή βάση, για τις τιμές σημαντικών προϊόντων για ένα νοικοκυριό, καθώς και τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών και δημιουργίας καλαθιού αγορών με τις πιο συμφέρουσες και οικονομικές επιλογές».

Τέλος, το Υπουργείο ευχαριστεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα «για τη στήριξή τους στην πολύμηνη προσπάθεια έγκρισης του νομοθετικού αυτού πλαισίου, όπως και για την αγαστή συνεργασία στην προώθηση και εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πώς τα πολεμικά ρίχτερ «σείουν» την Κύπρο 60 ημέρες μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ