Λόγω αυξημένων ανησυχιών, για την περιβαλλοντική ρύπανση, η Νέα Υόρκη βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την απαγόρευση των απορρυπαντικών σε μορφή κάψουλας. Τα προϊόντα αυτά, κατασκευασμένα με πολυβινυλική αλκοόλη (PVA), γνωστή και ως PVOH, επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, James Gennaro, παρουσίασε πρόσφατα, ένα νομοσχέδιο, που προτείνει την απαγόρευση πώλησης ή διανομής απορρυπαντικών που περιέχουν PVA, εάν εγκριθεί, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.
Μολονότι, τα απορρυπαντικά σε κάψουλες «διαλύονται» στο πλυντήριο, το PVA δεν παύει να είναι πλαστικό. Το νομοσχέδιο υπογραμμίζει, ότι τα μικροπλαστικά (κομμάτια πλαστικού μήκους μικρότερου των 5 χιλιοστών) και τα νανοπλαστικά (ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού) ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Παγκοσμίως, περισσότεροι από 700.000 τόνοι PVA παράγονται κάθε χρόνο, με την ποσότητα αυτή να αυξάνεται κατά 4% ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του 2018.
Πολλά προϊόντα, που περιέχουν PVA πωλούνται στην αγορά και θεωρούνται «φιλικά προς το περιβάλλον». Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ περιλαμβάνει το PVA στη λίστα «Safer Choice» προωθώντας τη χρήση λιγότερο επιβλαβών συστατικών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ορισμένων κατασκευαστών, όπως η P&G, ότι το PVA δεν σχετίζεται με τη ρύπανση από μικροπλαστικά, επιστήμονες προειδοποιούν, ότι το υλικό αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Μελέτες αποδεικνύουν την παρουσία PVA σε ύδατα και ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα.
Η προοπτική της απαγόρευσης των συγκεκριμένων απορρυπαντικών ανοίγει μια σημαντική συζήτηση για την ισορροπία μεταξύ της καταναλωτικής άνεσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς η κοινωνία προσπαθεί να βρει βιώσιμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Η «άλλη» Κωνσταντινούπολη: Μαύρο χρήμα, φθηνές πλαστικές και «γειά σου φίλε»