Τελειώνει η Κίνα για τους Έλληνες λιανέμπορους - Αναζητούν προμηθευτές σε Ευρώπη και Τουρκία

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι περιπτώσεις Κωτσόβολου και Jumbo

Λύσεις… εκτός Κίνας, ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύεται προϊόντα σε ανταγωνιστικό κόστος αναζητούν μια σειρά από αλυσίδες λιανικής στην Ελλάδα. Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει εκτοξεύσει το κόστος των εμπορευμάτων που έρχονται από την Ασία και υποχρεώσουν τους λιανέμπορους να εξετάσουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Κωτσόβολος», η οποία είναι σε διαπραγματεύσεις με διάφορα εργοστάσια στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία, διερευνώντας τις δυνατότητες σύναψης συνεργασίας.

Από Τσεχία έως… Τουρκία

Στο ραντάρ της Κωτσόβολος, η οποία ετοιμάζεται να περάσει και τυπικά στον έλεγχο της ΔΕΗ βρίσκονται μια σειρά από εργοστάσια στην Τσεχία, την Σλοβακία, την Ρουμανία, την Πολωνία αλλά και την Τουρκία που μπορούν να τροφοδοτήσουν την αλυσίδα με ικανές ποσότητες λευκών συσκευών μεγάλου όγκου (κυρίως ψυγεία, πλυντήρια και κουζίνες) σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Υπάρχουν μονάδες στην ευρύτερη περιοχή που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αλυσίδας», αναφέρουν στον ΟΤ πηγές της Κωτσόβολος. Αρκετά από τα εργοστάσια στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανήκουν πλέον σε κινεζικά κεφάλαια που εκμεταλλεύθηκαν την υποχώρηση των Ευρωπαίων τα προηγούμενα χρόνια και εξαγόρασαν τα asset τους. Επιπλέον στην Τουρκία, υπάρχουν ισχυρά γκρουπ που διατηρούν μονάδες παραγωγής με τεχνογνωσία στην κατασκευή λευκών και μαύρων συσκευών.

Το πολύτιμο μάθημα της… πανδημίας

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι αλυσίδες λιανικής στην Ελλάδα στρέφονται στην ευρύτερη περιοχή για να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταστημάτων τους σε προσιτό κόστος. Η αρχή έγινε στη διάρκεια της πανδημίας, πριν από τρία χρόνια όταν και πάλι τα ναύλα είχαν εκτοξευθεί εξαιτίας των καθολικών lockdown στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως παραδέχτηκε η εταιρεία εξετάζει να στραφεί σε πιο κοντινές αγορές «όμως οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Ασία που είναι σήμερα το εργοστάσιο του κόσμου.

Η Jumbo του Απόστολου Βακάκη ήταν από τις πρώτες που δήλωσαν ανοιχτά πως θα ψάξουν για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε πιο κοντινές περιοχές, αν και παραδέχθηκε πως «οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Ασία που είναι σήμερα το εργοστάσιο του κόσμου».

Την ίδια στάση κρατά και σήμερα, με τον ισχυρό άνδρα της εταιρείας παιχνιδιών να δηλώσει πως «διέκοψε φορτώσεις που έχουν πολλαπλάσιο κόστος και θα τους οδηγήσουν σε ανατιμήσεις προϊόντων».

Οι αντοχές του καταναλωτή

«Τώρα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και… υποψιασμένοι. Έχουμε την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, όταν σπεύσαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις», σημειώνουν πηγές της Κωτσόβολος.

Η προμήθεια προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές, τις οποίες μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική σήμερα. Η ακρίβεια που πλήττει συνολικά την οικονομία επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση στον κλάδο των ηλεκτρονικών, ο οποίος είναι περισσότερο ευάλωτος σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον.

Ο κίνδυνος ελλείψεων και το νέο σημείο… ισορροπίας

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως αν δεν βρεθούν αξιόπιστες εναλλακτικές, οι οποίες θα πληρούν τα κριτήρια που θέλουν οι λιανέμποροι τότε είναι πολύ πιθανόν κάποιοι κωδικοί προϊόντων να εκλείψουν από τα… ράφια. Έστω για ένα μικρό διάστημα, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, όλοι στην αγορά επιζητούν ένα χαρτοφυλάκιο που θα απαρτίζεται απ’ όσο το δυνατόν περισσότερο κερδοφόρους κωδικούς. «Κανείς δεν θέλει να μπαίνει μέσα. Δεν έχει άλλωστε αυτή την πολυτέλεια», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά και η επέλαση του e-commerce αλλάζουν άρδην και το λιανεμπόριο, το οποίο προσπαθεί να βρει το νέο σημείο ισορροπίας.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Κατασκευές: Χρειάζονται 5.000 πρόσθετοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ