Πάνω από 60 τα τυροκομεία που παράγουν σήμερα χαλλούμι ΠΟΠ

Πέραν των 1.600 κτηνοτροφικών μονάδων αιγοπροβάτων και βοοειδών έχουν πιστοποιηθεί για παραγωγή γάλακτος, το οποίο προορίζεται για παρασκευή χαλλουμιού.

Πέραν των 60 τυροκομείων έχουν λάβει μέχρι στιγμής πιστοποίηση για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ ανέφερε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση του απολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας για το πρώτο έτος διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο χαλλούμι, η κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτό βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης, ως ένα προϊόν το οποίο χρειάζεται να προστατευθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω. Όπως επεσήμανε, μέχρι σήμερα, από τα προγράμματα που παρέχει το Υπουργείο έλαβαν πιστοποίηση για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πέραν των 60 τυροκομείων, ενώ έχουν πιστοποιηθεί πέραν των 1.600 κτηνοτροφικών μονάδων αιγοπροβάτων και βοοειδών για παραγωγή γάλακτος, το οποίο προορίζεται για παρασκευή χαλλουμιού.

Έλεγχοι με τη βοήθεια πανεπιστημίων 

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμη ότι με τους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για διαφύλαξη της αυθεντικότητας του χαλλουμιού, κατά το έτος 2023 ετοιμάστηκε το πλαίσιο συνεργασίας με το Κρατικό Χημείο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Γεωργίας για την πιστοποίηση μεθόδου καταγραφής της εντοπιότητας του γάλακτος, ώστε να παταχθεί η χρήση γαλακτόσκονης.

Διαβάστε επίσης: Έραψε το κοστούμι του και ανακοινώνεται στην Κεντρική ο Πατσαλίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ