Του Ξένιου Μεσαρίτη
Οι πιθανότητες παραμονής του Κωνσταντίνου Ηροδότου στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας εκμηδενίστηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει για το ποιος θα τον διαδεχτεί και είναι θέμα ωρών οι σχετικές ανακοινώσεις.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και έχοντας κατά νου τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που είχε κάνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την πρώτη συγκρότηση του Υπουργικού του Συμβουλίου, και σε μικρότερο βαθμό κατά τον μίνι ανασχηματισμό, ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης θα βρίσκεται στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου την επόμενη πενταετία.
Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ήδη ο κ. Πατσαλίδης εχει ενημερωθεί και ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα, ενώ ο ΠτΔ είναι ζήτημα ωρών να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η παραφιλολογία για τη διαδοχή Κωνσταντίνου Ηροδότου έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ το όνομα του Χριστόδουλου Πατσαλίδη παίζει για την θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη μετά που δεν ανέλαβε ως ο φαινομενικά επικρατέστερος τον Μάρτιο του 2023 την θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Τις τελευταίες βδομάδες και πιο έντονα την εβδομάδα που μας πέρασε, τα στοιχήματα έδιναν και έπαιρναν για το ποιοι ευνοούσαν παραμονή Ηροδότου και ποιοι ήθελαν τον διορισμό Πατσαλίδη με αναφορές για τα κόμματα της συμπολίτευσης, εταιρείες και εμπλοκή Νίκου Αναστασιάδη να συνθέτουν ένα πολύπλοκο παρασκήνιο.
Πάντως, την προηγούμενη Παρασκευή στο φόρουμ της Κεντρικής Τράπεζας για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, με παρουσία Χριστοδουλίδη και Ηροδότου, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε για τη διάδοχη κατάσταση, απαντώντας ότι δεν είναι της παρούσης και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, κάτι που ενίσχυσε τις φήμες για μη επαναδιορισμό Ηροδότου.
Κρίνεται ως επιτυχημένος ο Ηροδότου
Η θητεία του Κωνσταντίνου Ηροδότου λήγει επίσημα στις 10 Απριλίου και σαφέστατα μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένος, ιδίως αν αναλογιστούμε την τουλάχιστον ταραχώδη εικόνα που είχαν αφήσει οι προκάτοχοί του, αφού κατάφερε να διαχειριστεί διαδοχικές και πρωτοφανείς κρίσεις.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Economy Today τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αναφέρει ότι κατά τη θητεία του πίστευε απόλυτα στη θεσμικότητα και στις καθαρές σχέσεις και διαδικασίες.
Ερωτηθείς για τους προκατόχους του, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είχε πει ότι «οι συγκρούσεις του παρελθόντος δεν ωφέλησαν τη χώρα, ούτε στο εσωτερικό ούτε στη διεθνή εικόνα της», κάτι που σαφέστατα επέδειξε, αντιμετωπίζοντας με ηπιότητα τις προκλήσεις που έτυχαν, από την πανδημία, τις λιβανέζικες τράπεζες και την κρίση με την RCB.
Τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τη διαδοχή, μας είχε αναφέρει ότι το ζήτημα της επόμενης πενταετίας δεν είναι ζήτημα διαβουλεύσεων και «ο διορισμός διοικητή της ΚΤΚ είναι αρμοδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και είμαι σίγουρος ότι θα λάβει τις αποφάσεις του όταν πρέπει».
Γνώστης των πραγμάτων ο Πατσαλίδης
Ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης σίγουρα δεν είναι ουρανοκατέβατος και θεωρείται σοβαρός γνώστης του τραπεζικού στερεώματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ανεβεί τα σκαλιά της Κεντρικής Τράπεζας ενώ από το 1989 μέχρι και το 2020 εργαζόταν στο «τετράγωνο» της Αγίας Παρασκευής.
Από το 1989 μέχρι το 1996 εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όταν η ΚΤ είχε και ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο για την Κύπρο, δηλαδή με δικό της νόμισμα και χωρίς την αυστηρή εποπτεία της Φρανκφούρτης. Το 1996 εντάχθηκε στην Τράπεζα Κύπρου (τα Κεντρικά Γραφεία βρίσκονται δίπλα από την Κεντρική) από όπου και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, ενώ αποχώρησε το 2020 από τον τελευταίο του ρόλο ως αναπληρωτής CEO.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχει έντονη τριβή με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, όντας ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα οικονομικά ζητήματα, και μετά την εκλογή του ΠτΔ είναι ο ειδκός σύμβουλος του Προεδρικού για τα θέματα οικονομίας.