Δεν αναμένεται να διαταράξει την αγορά ή να θέσει ζήτημα βιωσιμότητας επιχειρήσεων ο νέος διευρυμένος κατάλογος των προϊόντων, τα οποία μπορούν να διακινηθούν μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Αυτό εκτιμά το ΚΕΒΕ καθησυχάζοντας τις όποιες ανησυχίες όσον αφορά στην αλλαγή αυτή που αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, υπενθύμισε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων που μπορούν να διακινούνται μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές. Πρόκειται βασικά για 6 προϊόντα. Καφές, λεμονάδα, ξιδάτα, μολλοχία, κατεψυγμένες πατάτες και κατεψυγμένα λαχανικά.
Ως ΚΕΒΕ, ανέφερε ο κ. Τσιακκής, θεωρούμε ότι αυτά τα προϊόντα δεν θα έρθουν σε τέτοιες ποσότητες που είτε θα διαταράξουν την αγορά, είτε θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα ή τις πωλήσεις κυπριακών επιχειρήσεων. Δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες. Όλα αυτά, εξήγησε, γίνονται με στόχο να σταλεί το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία, διότι μέσα από τη συνεργασία δημιουργούνται καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις που βοηθούν και την προσπάθεια μόνιμης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.
Πέραν των πιο πάνω 6 προϊόντων, ο κ. Τσιακκής κλήθηκε να σχολιάσει και τις ανησυχίες των τυροκόμων σε σχέση με το χαλούμι, οι οποίοι έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα. Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο συζητούμε. Ακούμε τους τυροκόμους, ο σύνδεσμος των οποίων άλλωστε είναι και μέλος του ΚΕΒΕ, σημείωσε. Βλέπουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό που υπάρχει, διότι από τη στιγμή που το προϊόν έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ, αυτό σημαίνει ότι για να μπορεί να έρθει χαλούμι από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες, πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ. Το πιο σημαντικό είναι η εγκατάσταση που το παράγει, δηλαδή το τυροκομείο στα κατεχόμενα, να πληροί τις προδιαγραφές που καθορίζονται από την ΕΕ. Παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε σε επαφή με τις υπηρεσίες της ΕΕ, όπου και βάζουμε κάποιους προβληματισμούς, διότι θέλουμε να υπάρχει μεν αυτή η δυνατότητα, αλλά δεν θέλουμε να μας κατακλύσουν αύριο χαλούμια, τα οποία δεν θα είναι πραγματικά και να δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σημείωσε.