Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και της Δύσης για τα «πράσινα» προϊόντα μπορεί να οδηγούσε σε σε αναποτελεσματική παραγωγή, σπατάλη χρημάτων, βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και γεωπολιτικές εντάσεις, ωστόσο σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, κάτι τέτοιο θα επέφερε και θετικά αποτελέσματα, όπως να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Καθώς το Πεκίνο κατακλύζει τον κόσμο με φθηνά πράσινα αγαθά, οι αγορές υψώνουν εμπορικά εμπόδια. Αυτό θα καθυστερήσει την ενεργειακή τους μετάβαση, καθώς θα πληρώνουν περισσότερα για την καθαρή τεχνολογία απ’ ό,τι θα πλήρωναν διαφορετικά. Αλλά η πληθώρα ηλεκτρικών οχημάτων (EVs), ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών και παρόμοιων προϊόντων θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, αλλού.
Θεωρητικά, υπάρχει ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όλος ο κόσμος θα επέβαλε υψηλή τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δίνοντας κίνητρα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές να στραφούν σε πράσινες τεχνολογίες. Τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για ακριβές και σπάταλες επιδοτήσεις.
Η Κίνα και η Δύση θα εμπιστεύονταν η μία την άλλη αντί να εμπλακούν σε έναν αγώνα επίδειξης ισχύος. Κανείς από τους δύο δεν θα ανησυχούσε ότι ο ένας θα μπορούσε να αποκτήσει τεχνολογικό πλεονέκτημα εναντίον του άλλου- και η παραγωγή πράσινων αγαθών θα μπορούσε να στραφεί σε εκείνα τα μέρη που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή τους. Οι δυτικοί πολιτικοί δεν θα προστάτευαν ούτε τις θέσεις εργασίας στις πράσινες βιομηχανίες και έτσι δεν θα υπήρχε ανάγκη για δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.
Επερχόμενη σύγκρουση;
Αρκεί να σκεφτούμε ότι η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα είτε δεν υπάρχει είτε είναι πολύ χαμηλή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Η Κίνα και η Δύση βρίσκονται σε έναν οιονεί ψυχρό πόλεμο. Εντωμεταξύ, σχεδόν κάθε χώρα με βιομηχανικές φιλοδοξίες θέλει ένα κομμάτι από τις ταχέως αναπτυσσόμενες πράσινες βιομηχανίες.
Η Κίνα κυριαρχεί ήδη σε αυτό που αποκαλεί τρεις νέες βιομηχανίες, δηλαδή την ηλιακή ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις μπαταρίες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τις επιδότησε, εν μέρει στο ότι είναι καλή στην κατασκευή και εν μέρει στο ότι δημιούργησε οικονομίες κλίμακας για να εξυπηρετήσει τη δική της τεράστια αγορά.
Reuters: Μήπως υπάρχουν και οφέλη από τον επόμενο κινεζικό εμπορικό πόλεμο;
Οι κινεζικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 40% σε 890 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση για το Carbon Brief. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τιμή των ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε κατά 42% πέρυσι, ενώ η τιμή των μπαταριών μειώθηκε στο μισό.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει αυτές τις βιομηχανίες στρατηγική προτεραιότητα, εν μέρει για να προσφέρει θέσεις εργασίας καθώς η Κίνα περνάει μια επώδυνη κρίση ακινήτων. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εξάγει εδώ και καιρό την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα σε ηλιακούς συλλέκτες και είχε το 88% της αγοράς εκτός Κίνας πέρυσι. Η ίδια διαδικασία αρχίζει τώρα με τις μπαταρίες που κατασκευάζονται στην Κίνα, οι οποίες είχαν το 28% της αγοράς εκτός Κίνας πέρυσι, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είχαν το 11%.
Άλλες χώρες, οι οποίες στο παρελθόν έχασαν τις βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και ηλιακής ενέργειας από την Κίνα, αντιδρούν ταχύτερα αυτή τη φορά, λέει η Wendy Cutler, πρώην αναπληρώτρια αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, η οποία τώρα εργάζεται στο Asia Society Policy Institute. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ κατά των ηλεκτρικών συσκευών που εισάγονται από την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή αντισταθμιστικών δασμών. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν, όπως και μερικές ταχέως εκβιομηχανιζόμενες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Το μεγαλύτερο σημείο ανάφλεξης θα είναι μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Οι πράσινες επιδοτήσεις που καταβάλλει η Ουάσιγκτον στους εγχώριους παραγωγούς στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και οι υφιστάμενοι δασμοί 27,5% στις κινεζικές εισαγωγές αυτοκινήτων μπορεί να μην είναι αρκετοί για να σταματήσουν την εισροή αυτοκινήτων από τη Λαϊκή Δημοκρατία. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, διαμαρτυρήθηκε τον περασμένο μήνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις επιδοτήσεις της Ουάσιγκτον.
Η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα όταν έφτασε στην Γκουανγκζού την περασμένη Παρασκευή. Αλλά το Πεκίνο δεν πρόκειται να σταματήσει να αναπτύσσει αυτούς τους τομείς, λέει ο Hung Tran του Atlantic Council. Η Δύση θα προβεί τότε σε αντίποινα.
Το Πεκίνο μπορεί να απαντήσει με κυρώσεις τύπου «μία σου και μία μου». Αν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να πάρει άσχημη τροπή, καθώς έχει πει ότι μπορεί να επιβάλει δασμούς 60% και πλέον στις κινεζικές εισαγωγές.
«Πράσινες» γραμμές
Ο αντίκτυπος στον πλανήτη είναι ένα άλλο θέμα. Είναι αλήθεια ότι η μετάβαση στις χώρες που σταματούν τις φτηνές κινεζικές εισαγωγές θα διαρκέσει πιθανώς περισσότερο. Εξάλλου, οι καταναλωτές τους δεν θα είναι τόσο πρόθυμοι να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θα αναπτύξουν την ηλιακή ενέργεια τόσο γρήγορα, αν πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από ό,τι θα πλήρωναν διαφορετικά.
Αλλά μπορεί να υπάρχουν και ελαφρυντικοί παράγοντες. Για αρχή, οι κινεζικές εταιρείες πράσινης τεχνολογίας επενδύουν σε ξένες αγορές για να παρακάμψουν τους πιθανούς δασμούς, λέει η Ιλάρια Μαζόκο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Μπορεί οι κινεζικές επιχειρήσεις να μην αγγίζουν τις ΗΠΑ, αλλά η Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία και η Λατινική Αμερική θα εξακολουθήσουν να αποτελούν προορισμό για πολλά κινεζικά εργοστάσια και αγαθά.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν την πρωτοβουλία τους για το friendshoring, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού σε συμμαχικές χώρες, αποφεύγοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Επειδή οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, αυτό θα μπορούσε να κρατήσει το κόστος χαμηλά αν όχι στα κινεζικά επίπεδα.
Εντωμεταξύ, η πληθώρα κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών θα πρέπει να ωθήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον υπόλοιπο κόσμο.
Ας δούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κόσμος θα έχει την ικανότητα να παράγει 1.262 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας το 2030, αλλά θα εγκαταστήσει μόνο 498 γιγαβάτ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Εάν, αντ’ αυτού, ο κόσμος εγκαθιστούσε 800 GW, η επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παρέχεται θα έβλεπε την παραγωγή άνθρακα στην Κίνα να μειώνεται κατά 20% κάτω από το βασικό σενάριο το 2030. Η παραγωγή από όλα τα ορυκτά καύσιμα στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή θα ήταν κατά ένα τέταρτο χαμηλότερη, γράφει το Reuters.
Δεδομένου ότι η Κίνα είναι μακράν η χώρα που ρυπαίνει περισσότερο στον κόσμο και οι εκπομπές στον Νότο αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, η ταχύτερη μετάβασή τους θα ήταν καλή για τον πλανήτη.
Ενώ ένας εμπορικός πόλεμος θα έφερνε πολλά προβλήματα, είναι ένα καλύτερο σενάριο για την κλιματική αλλαγή από ένα σενάριο όπου η Κίνα δεν θα παρήγαγε με ταχείς ρυθμούς πράσινη τεχνολογία και η Δύση θα προχωρούσε μπροστά με χαλαρότερους ρυθμούς.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Τιμές και δρομολόγια (πίνακες)