Καλοκαιρινό «ξεπούλημα»: Πτώση τιμών που φέρνει ανάσα στο λιανεμπόριο

Ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως 30% - Ο Μάριος Αντωνίου μιλά για τις θερινές εκπτώσεις και τη σημασία τους για το λιανικό εμπόριο

Έφτασε η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων, οι οποίες μαζί τους φέρνουν μία οικονομική ανάσα στην αγορά, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, κ. Μάριο Αντωνίου, ο οποίος μίλησε την Πέμπτη στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ.

Ερωτηθείς σε ποια προϊόντα βλέπουμε εκπτώσεις, ο κ. Αντωνίου απάντησε «κυρίως στην ένδυση και στην υπόδηση», διευκρινίζοντας πως και άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα έχουν επίσης εκπτώσεις, αλλά σε μικρότερη έκταση.

Οι εκπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 15% και 30%, με υψηλότερα ποσοστά να αφορούν κυρίως παλαιότερα στοκ και μοντέλα. Η θερινή περίοδος εκπτώσεων εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, σημείωσε ο κ. Αντωνίου, είτε αυτά βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους είτε σε εμπορικά κέντρα, και αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Ο κ. Αντωνίου επισήμανε ότι οι εκπτώσεις αυτές θα δώσουν σημαντική ώθηση στο λιανικό εμπόριο, ειδικά στις παραλιακές πόλεις που ωφελούνται και από τον τουρισμό. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις δεν έχουν την ίδια δυναμική με τις χειμερινές, που λαμβάνουν χώρα τον Ιανουάριο.

Ένα σοβαρό ζήτημα που τέθηκε ήταν η πιθανότητα παραπλάνησης των καταναλωτών από κάποιους επιτήδειους καταστηματάρχες. Ο κ. Αντωνίου τόνισε τη σημασία της αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας και των ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός και να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στον λεπτομερή οδηγό που έχει σταλεί από την υπηρεσία Προστασίας του Λαταναλωτή, καλώντας όλους τους λιανεμπόρους να τον συμβουλεύονται και να τον τηρούν ευλαβικά, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και παράπονα από τους καταναλωτές.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη νέα πολιτική για τις πρακτικές προσφορών και εκπτώσεων των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία παρουσία εκπροσώπων των επιχειρηματικών οργανώσεων και των συνδέσμων και οργανώσεων καταναλωτών. Στην εκδήλωση, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι προς υποστήριξη της εν λόγω πολιτικής, συντάχθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εξειδικευμένος «Οδηγός Επιχειρήσεων για πρακτικές Προσφορών και Εκπτώσεων», ο οποίος τέθηκε στη διάθεση των ενδιαφερομένων και σκοπό έχει να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις σε σχέση με συγκεκριμένες πρακτικές που εφαρμόζουν για την προώθηση των προϊόντων τους. Ο οδηγός αυτός μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εργαλείο ενημέρωσης των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους, ώστε να μπορούν να τα διεκδικούν αποτελεσματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ για να δείτε τον νέο Οδηγό.

Διαβάστε επίσης: Οικονομική καταιγίδα: Οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ