Το ενδιαφέρον της Energean για τροφοδοσία τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής αγοράς με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου εκφράζει ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Η Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Πρίνου και αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ ο κ. Ρήγας, η εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Βόρειο Καρίς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2022, δηλαδή ένα χρόνο μετά από το Καρίς, με τη συνολική επένδυση να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων.
Όπως ανέφερε, ο όμιλος θα λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2021, την πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO), που θα εγκαταστήσει στο Ισραήλ, με δυνατότητα να εφοδιάζει τις αγορές της περιοχής με 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και την ευελιξία να καθιστά άμεσα εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ανακαλύψεις στην περιοχή.
Ωστόσο, ερωτηθείς ποια ήταν η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης σε πρόταση της εταιρείας για τροφοδοσία της τοπικής αγοράς με φυσικό αέριο μέσω της πλωτής μονάδας, είπε ότι δεν θα μπορούσε να απαντήσει εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Energean για τη συγκεκριμένη αγορά, όπως και για κάθε αγορά στην ευρύτερη περιοχή που χρειάζεται αέριο.
Στη συνέντευξη ο κ. Ρήγας σχολίασε και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ, κάνοντας λόγο για αναμφίβολα θετική εξέλιξη, απόρροια της διπλωματικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών αλλά και της παραδοσιακά καλής σχέσης που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες χώρες. «Θα είναι ακόμη πιο σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να ενεργοποιούνται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας ως χώρες - παραγωγοί υδρογονανθράκων καθώς και ως χώρες που διαθέτουν σημαντικές υποδομές προς χρήση από τους οperators της περιοχής και όχι απλώς ως διαμετακομιστικά κέντρα. Το παράδειγμα της Αιγύπτου και, πλέον, και του Ισραήλ είναι παράδειγμα προς μίμηση», σημείωσε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean είπε πως η εταιρεία ασφαλώς ενδιαφέρεται για την προοπτική των εξαγωγών προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι νέες ανακαλύψεις και ο τρόπος λειτουργίας του FPSO σαφώς ενισχύει τη συγκεκριμένη προοπτική.
Για τη διοχέτευση αερίου προς την Ευρώπη, ο κ. Ρήγας ανέφερε πως είναι γεγονός ότι έχουν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σχέδια, τα οποία συγκεντρώνουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Υπέδειξε όμως ότι το σημαντικό για να προχωρήσουν είναι, πρώτον, να υπάρξουν ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις στη Νοτιοοανατολική Μεσόγειο, κάτι για το οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί, και δεύτερον, να διασφαλισθεί η ύπαρξη αγοραστών για τις ποσότητες που ανακαλύπτονται με όρους οικονομικά βιώσιμους για τα projects.
«Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες - χρήστες του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στους αγωγούς ή μόνο στο LNG, αλλά θα πρέπει να επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή διαφοροποίηση των πηγών. Από αυτήν την άποψη, η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, με μειονέκτημα, βεβαίως, ότι ακόμη δεν έχει δικές της ανακαλύψεις, αλλά και ότι δεν διαθέτει στρατηγικά αποθέματα σε φυσικό αέριο -τα οποία θα διέθετε, εάν είχε προχωρήσει η δημιουργία της Υπόγειας Αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα της Καβάλας, την οποία η Energean έχει προτείνει εδώ και οκτώ χρόνια», σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Energean: Ενδιαφέρον για τροφοδοσία Κύπρου με φυσικό αέριο
Και για τροφοδοσία Ελλάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προηγουμενο αρθρο
Debenhams Κύπρου: Δεν επηρεάζονται από τα Debenhams Ην. Βασιλείου
Debenhams Κύπρου: Δεν επηρεάζονται από τα Debenhams Ην. Βασιλείου Επομενο αρθρο
Διστακτικότητα Ευρωπαίων πολιτών για αγορά καινούργιων αυτοκίνητων
Διστακτικότητα Ευρωπαίων πολιτών για αγορά καινούργιων αυτοκίνητων