Αλλάζει η γαλακτοκομική βιομηχανία της Κύπρου - Άνοιξαν οι πόρτες της «Όλυμπος»

Ορόσημο η λειτουργία του εργοστασίου ανάφερε κατά την τελετή των εγκαινίων η Υπ. Γεωργίας - Μπορεί να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού που παράγει η Κύπρος, είπε η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού της εταιρείας «Όλυμπος» στην Κύπρο, μια επένδυση ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου. 

Πρόκειται για μία στρατηγικής σημασία επένδυση για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, στην «ομπρέλα» του οποίου βρίσκονται κορυφαίες μάρκες, όπως Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα.

Η δραστηριοποίηση του εργοστασίου της εταιρείας «Όλυμπος» στην Κύπρο αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για τη γαλακτοκομική βιομηχανία της Κύπρου, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Η Κύπρος είναι η 3η χώρα εκτός Ελλάδας όπου διαθέτει βιομηχανικά συγκροτήματα ο όμιλος, και γίνεται μόλις ο όμιλος ολοκλήρωσε επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήταν πέρσι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μεταξύ των παραγωγών τροφίμων στη Ρουμανία.

Σε ομιλία της στα εγκαίνια του εργοστασίου της εταιρείας «Όλυμπος» στην Κύπρο, η Υπουργός έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που θα ενισχύσει την οικονομία ενώ ταυτόχρονα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο με το πλέον σημαντικό αγροδιατροφικό προϊόν του τόπου, το χαλλούμι.

«Το χαλλούμι ΠΟΠ αποτελεί τον σημαντικότερο πρεσβευτή της κυπριακής γαστρονομίας. Αποτελεί εθνικό πλούτο της χώρας μας, ο οποίος συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του νησιού με συνολικές εξαγωγές, για το έτος 2024, αξίας 186 εκατομμυρίων Ευρώ και πέραν των 10,000 θέσεων εργασίας», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο βήμα της εταιρείας στην παραγωγή χαλουμιού πραγματοποιήθηκε το 2022 με την εξαγορά του 49% της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης. Οι πωλήσεις του ομίλου για το 2023 ανήλθαν σε 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά το EBITDA του ομίλου άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ. 

Δημιουργούν νέες ισορροπίες οι αδελφοί Σαράντη

Την ίδια ώρα, η νέα παραγωγική μονάδα αλλάζει άρδην και τις επιχειρηματικές ισορροπίες στην τοπική αγορά, καθώς, όπως είπε η κυρία Ζωή Σαράντη, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατά τη διάρκεια της λαμπερής τελετής των επίσημων εγκαινίων της μονάδας χθες το βράδυ, μπορεί να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού που παράγει η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο των 12.000 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή χαλλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους.

Το γάλα που επεξεργάζεται το νέο εργοστάσιο των Σαράντηδων προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς στην Κύπρου με τους οποίους έχει υπογραφεί συμβόλαια συνεργασίας, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα θα διατίθενται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αγορές του εξωτερικού.

«Πράσινο» εργοστάσιο

Για «ένα φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο που εφαρμόζει ‘πράσινες’ μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων», έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, παρουσία πολιτικών στελεχών από Ελλάδα και Κύπρο και στελεχών της αγοράς.

Ειδικότερα, το εργοστάσιο διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW.

Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.

Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

 

Οδός Τρικάλων 10

Τον δικό της συμβολισμό έχει και η ταχυδρομική διεύθυνση του νέου εργοστασίου: Οδός Τρικάλων 10.

Το όνομα του δρόμου μπροστά από τη μονάδα το διάλεξε η ίδια η οικογένεια Σαράντη, τιμώντας την πόλη που μεγαλούργησε επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Σαράντη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η νέα μονάδα μπορεί να πιάσει full capacity σε περίπου πέντε χρόνια ανάλογα και με την πορεία της αγοράς.

Στο μεταξύ, η Υπουργός Γεωργίας, κατά την ομιλία της πρόσθεσε ότι η σημερινή μεθοδολογία παρασκευής παραδοσιακού χαλλουμιού με σύγχρονες μεθόδους και υποδομές επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση της παράδοσης μπορεί να συνδυαστεί αλλά και να ενισχυθεί μέσα από τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας, της καινοτομίας και της γαστρονομικής υπεροχής.

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι στο εργοστάσιο ενώνονται η επιχειρηματική τεχνογνωσία που γεννήθηκε 60 περίπου χρόνια πριν στη Λάρισσα, με την παράδοση της κατεχόμενης Βατυλής που αναπτύχθηκε και μεγάλωσε από την εταιρεία Κουρούσιης.

«Δυο κτηνοτροφικές περιοχές που το μεράκι των ανθρώπων που μεγάλωσαν στα βοσκοτόπια τους, μετεξελίχθηκε σε σύγχρονες υποδομές τα προϊόντα των οποίων κατακλύζουν σήμερα την ελλαδική και την κυπριακή αγορά», είπε.

Πρόσθεσε ότι η γνώση της παράδοσης μετεξελίσσεται σε μία σύγχρονη υποδομή που έρχεται  να θέσει και να αναπτύξει τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην αγορά του χαλλουμιού.

«Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανταγωνιστική αυτή αγορά θα παραμείνει ευημερούσα, ως ΥΓΑΑΠ εργαζόμαστε τόσο για να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και υποδομές που θα επιτρέψουν στο χαλλούμι ΠΟΠ να παραμείνει το κύριο εξαγωγικό αγροδιατροφικό μας προϊόν, όσο και για την διασφάλιση του χαλλουμιού ΠΟΠ που ενισχύει την δυναμική του», συνέχισε.

Η Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι η "Όλυμπος" έρχεται στην Κύπρο για να ενταχθεί σε μια ήδη ισχυρή βιομηχανία που την τελευταία δεκαετία έχει κάνει αλματώδη πρόοδο, τόσο ποιοτικά όσο και αριθμητικά.

ot.gr, ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σε ποια προϊόντα επανέρχεται ο μηδενικός ΦΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ