«Τυφώνας Τραμπ»: Δεν του γλιτώνουν ούτε… οι πάγοι της Αρκτικής (pic)

Οι στοχευμένες περικοπές χρηματοδότησης βάζουν στον… πάγο τα ερευνητικά προγράμματα και δεδομένα που πρώτα σήμαναν συναγερμό για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη

Μέχρι οι έρευνες για τους πάγους της Αρκτικής, που θεωρούνται σημείο-κλειδί για την κλιματική αλλαγή, δεν γλίτωσαν το νέο «δόγμα» της διοίκησης Τραμπ καθώς οι περικοπές χρηματοδότησης οδηγούν προγράμματα και δεδομένα στον…πάγο.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς παροπλίζονται τα δεδομένα θαλάσσιου πάγου που πρώτα σήμαναν συναγερμό για την κλιματική αλλαγή της Αρκτικής.

Οι περικοπές στην National Oceanic and Atmospheric Administration (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας-ΝΟΑΑ) υποβαθμίζουν τώρα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των πιο γρήγορα θερμαινόμενων περιοχών του πλανήτη, ενώ έπονται και χειρότερα.

Οι περικοπές

Το National Snow and Ice Data Center (Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου-NSIDC), ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι η NOAA τερματίζει την υποστήριξή της για τις έρευνες που τεκμηριώνουν την έκταση και το πάχος του θαλάσσιου πάγου, τη συσσώρευση χιονιού και την υποχώρηση της τήξης των παγετώνων. Έτσι το επίπεδο των υπηρεσιών θα μειωθεί σε Basic – πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα θα παραμείνουν προσβάσιμα, αλλά ενδέχεται να μην διατηρούνται ενεργά, να μην ενημερώνονται ή να μην υποστηρίζονται πλήρως”, ανακοίνωσε το κέντρο.

Αυτό αφαιρεί από τους επιστήμονες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του NSIDC τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία των φαινομένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης θαλάσσιου πάγου του NSIDC, ειδικότερα, υπήρξε πρωτοπόρος για την εκτίμηση της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ο δείκτης έχει καταγράψει μια σταθερή πτώση στην παγοκάλυψη της θάλασσας της Αρκτικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου όταν έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2012. Τα δεδομένα ήταν ζωτικής σημασίας για την κάλυψη της κλιματικής αλλαγής από τα μέσα ενημέρωσης στους πόλους, καθώς χρησιμοποιούνται από δημοσιογράφους και ειδικούς γραφικών για να δείξουν μια απτή επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παρατηρήσεις από το 1978 δείχνουν ότι η παγοκάλυψη έχει μειωθεί και στους δύο πόλους, οδηγώντας σε πτωτική τάση της συνολικής παγοκάλυψης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τον Φεβρουάριο του 2025, ο παγκόσμιος πάγος περιορίστηκε στη μικρότερη περιοχή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πολύτιμα δεδομένα

Πέρα από τον κεντρικό ρόλο τους στην παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, τα δεδομένα του NSIDC έχουν σημαντικές επιχειρησιακές χρήσεις που εκτείνονται από την εμπορική αλιεία έως την εθνική ασφάλεια.

«Χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόγνωση του καιρού και του κλίματος, την υποστήριξη των κοινοτήτων της Αλάσκας, την καθοδήγηση της ναυτιλίας και των οικονομικών δραστηριοτήτων, τη διαχείριση της αλιείας, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και υποστηρίζουν αμέτρητες άλλες γεωπολιτικές ανάγκες και ανάγκες λήψης αποφάσεων για την ασφάλεια στην Αρκτική», αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες που προσθέτουν ότι οποιαδήποτε μείωση ή εξάλειψη αυτών των υπηρεσιών θα έχει σημαντικές συνέπειες, πολύ πέρα από την απλή παρακολούθηση της κατάστασης της απώλειας θαλάσσιου πάγου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει απολύσει εθελοντές ερευνητές που εργάζονται στο πλαίσιο της Εθνικής Αξιολόγησης του Κλίματος, για το Κογκρέσο.

Από την αρχή της δεύτερης θητείας του Τραμπ, οι αξιωματούχοι του άρχισαν να βγάζουν σημαντικά περιβαλλοντικά δεδομένα…εκτός σύνδεσης. Αρχικά, οι περικοπές επικεντρώθηκαν σε διαδικτυακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. Αυτό ερμηνεύεται ως μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης στις πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης που η διοίκηση έχει χαρακτηρίσει ως προγράμματα διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης.

Οι τελευταίες εξελίξεις όμως με τον NSIDC δείχνουν ότι και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την παρακολούθηση της υγείας του πλανήτη απειλούνται επίσης.

Προφανώς όλη η αμερικανική διοίκηση «στοιχίζεται» πίσω από τις πρωτοφανείς απόψεις του Ντ. Τραμπ που αμφισβητεί την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Xαιρετίζει την επανεκκίνηση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ