Πέντε γιγαβάτ ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονταν με καύση φυσικού αερίου κατάργησε σταδιακά η Ινδία καθώς οι μονάδες αυτές καταστάθηκαν ανενεργές και έμειναν πολλά χρόνια σε αδράνεια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg.
Μερικά από τα εργοστάσια είχαν πουλήσει τον εξοπλισμό τους, ενώ άλλα είχαν σκουριάσει τόσο πολύ που δεν ήταν πλέον κατάλληλα για χρήση, ανέφεραν τα άτομα που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της Ινδίας αντιμετωπίζει δυσκολίες εδώ και χρόνια, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που καθιστούσαν τις μονάδες μη ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στον στόχο της κυβέρνησης για υπερδιπλασιασμό του μεριδίου του καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030. Κατά το έτος έως τον Μάρτιο, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση φυσικού αερίου της Ινδίας λειτούργησαν κατά μέσο όρο στο 14,5% της ισχύος τους. Περίπου 7 γιγαβάτ έργων στη νότια περιοχή κατέγραψαν ποσοστό αξιοποίησης κάτω του 4%.
Οι μονάδες φυσικού αερίου της χώρας ανήλθαν σε ισχύ συνολικά στα 20,1 γιγαβάτ τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 25,2 έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Αρχής Ηλεκτρισμού του υπουργείου Ενέργειας της Ινδίας.
Προβλήματα στην Ινδία με τις καλοκαιρινές ανάγκες σε ενέργεια
Η χαμηλότερη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο έχει εγείρει άλλες προκλήσεις για την Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας κάλυψης των καλοκαιρινών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ζεστών βραδιών, όταν σχεδόν 107 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος ρίχνονται στο δίκτυο στο δίκτυο και η ζήτηση αυξάνεται καθώς τα κλιματιστικά παραμένουν σε λειτουργία.
Ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων καταγράφηκε στη νοτιοανατολική πολιτεία Άντρα Πραντές, όπου μια σειρά από έργα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο βασίζονταν σε προμήθειες καυσίμων από το κοίτασμα KG D6 της Reliance Industries Ltd. στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Η εταιρεία ανέμενε να παράγει 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα από το εν λόγω κοίτασμα, αλλά η παραγωγή κορυφώθηκε στα 55,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα κατά το οικονομικό έτος 2011 και άρχισε να μειώνεται στη συνέχεια. Βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των 0,9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2019. Η παραγωγή έχει ανακάμψει έκτοτε, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο μισό των κορυφαίων επιπέδων.
Πηγή: ot.gr
- Διαβάστε επίσης: Η απλοποίηση δεν είναι σύνθημα, είναι προϋπόθεση της μεταρρύθμισης