Τα κέρδη στα ηλιακά πάρκα της Ευρώπης έχουν βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά, εγείροντας ανησυχίες ότι όσο περισσότερο επεκτείνεται η βιομηχανία, τόσο θα μειώνονται οι τιμές.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην Ισπανία, όπου το λεγόμενο ποσοστό δέσμευσης, ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας για τα περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει κατά μέσο όρο μόλις 7% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group Plc. Αυτό είναι μειωμένο από 43% πριν από ένα χρόνο.
Η περίοδος ηλιοφάνειας στην Ευρώπη γίνεται μεγαλύτερη και πιο έντονη, ενώ παράλληλα προστίθεται νέα χωρητικότητα που πλημμυρίζει το δίκτυο με ενέργεια. Αυτό μειώνει τις αποδόσεις των παραγωγών και τρομάζει τους επενδυτές, ιδιαίτερα στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου αυτή την άνοιξη υπήρξαν ολόκληρες εβδομάδες με καθαρό ουρανό.
«Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μειωμένη κερδοφορία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Τα χαμηλότερα ποσοστά δέσμευσης υπονομεύουν την επιχειρηματική σκοπιμότητα για την ηλιακή ενέργεια, θέτοντας σε κίνδυνο τους αντίστοιχους πολιτικούς στόχους» δήλωσε η Nathalie Gerl, επικεφαλής αναλύτρια ενέργειας στην LSEG..
Η Ισπανία έχει δει την ηλιακή της χωρητικότητα να αυξάνεται πάνω από 50 GW, έξι φορές υψηλότερη από ό,τι πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με το BloombergNEF. Η ταχεία ανάπτυξη αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση, η οποία οφείλεται εν μέρει στην απότομη μείωση του κόστους των πάνελ.
Στη Γαλλία, όπου το ποσοστό δέσμευσης βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 13%, η χωρητικότητα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί κατά την περίοδο.
Μηδενικές τιμές
Όταν η παραγωγή ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση, αποτελεί πρόβλημα επειδή ο όγκος των μπαταριών που συνδέονται στα δίκτυα κάθε περιοχής δεν μπορεί ακόμη καλύψει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Δεδομένου ότι η αυξανόμενη παραγωγή δεν μπορεί να αποθηκευτεί, η υπερπροσφορά προκαλεί πτώση των τιμών ενέργειας – μερικές φορές ακόμη και κάτω από το μηδέν. Είναι μια κατάσταση που το τελευταίο διάστημα βιώνουμε και στην Ελλάδα, όπου πρόσφατα καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αρνητικές τιμές των -50 ευρώ.
Ο ρυθμός δέσμευσης, ο οποίος συγκρίνει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνει ένα ηλιακό πάρκο με τη μέση τιμή στην αγορά χονδρικής, είναι χαμηλότερος στην Ισπανία και τη Γαλλία από ό,τι στη Γερμανία, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες και ο ρυθμός είναι πάνω από 30%.
Ο ρυθμός δέσμευσης της Ισπανίας είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη και θα ήταν ακόμη χαμηλότερος αν δεν υπήρχε η κίνηση των ηλιακών πάρκων να μειώσουν την παραγωγή αυτόν τον μήνα. Αυτή η μετατόπιση συνέπεσε με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο για τη σταθεροποίηση του δικτύου μετά από μια πανεθνική διακοπή ρεύματος τον Απρίλιο.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει πάρει τη δουλειά σου