Η ΕΝΙ ανακοίνωσε ζημιές πέραν των 700 εκατομμυρίων ευρώ

Η μετοχή της ΕΝΙ έχει υποχωρήσει 42% φέτος.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε σήμερα ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μειώνοντας τα περαιτέρω την διανομή μερισμάτων, καθώς η κρίση του κορωνοϊού έχει πλήξει τις τιμές του πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg ο ιταλικός κολοσσός, ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς οργανισμούς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου, σημειώνοντας ζημιές λόγω της μείωσης στην ζήτηση καυσίμων και αργού. Η κατανάλωση μειώθηκε απότομα στην εγχώρια αγορά της, στην Ιταλία, την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία που είχε πληγεί από την πανδημία.

Η προσαρμοσμένη καθαρή ζημιά της Eni είναι 714 εκατομμύρια ευρώ (839 εκατομμύρια δολάρια) για το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι την αντίστοιχη περίοδο είχαν σημειωθεί κέρδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Ρώμη. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ζημία 1,11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Eni ανακοίνωσε τα μερίσματά της για ολόκληρο το χρόνο στα 55 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με την προσδοκία των 89 σεντς τον Φεβρουάριο. Η απόφαση για περικοπές ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις στη Royal Dutch Shell Plc και στην Equinor ASA.

«Έχουμε περάσει από αυτό που είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία που αντιμετώπισε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ιστορία του», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI Claudio Descalzi. Σημείωσε επίσης ότι η ανάδυση από την πανδημία θα είναι δύσκολη, με ακόμη σημάδια μεγάλης αβεβαιότητας.

Οι μετοχές της Eni μειώθηκαν 3,8% στο Μιλάνο και η τιμή διαπραγμάτευσης κυμαινόταν στα 8,09 ευρώ σήμερα το μεσημέρι. Η μετοχή έχει υποχωρήσει 42% φέτος.

Η τριμηνιαία παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε στα 1,71 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από 1,83 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η αναθεώρηση στις προβλέψεις αντικατοπτρίζει μείωση 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στις κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2020, λόγω της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης του φυσικού αερίου αλλά και λόγω των γεωπολιτικών ζητημάτων στη Λιβύη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ