Στον χορό της πράσινης ενέργειας μπαίνει η Chevron

Δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα από τη γενική συνέλευση.

Ήταν η σειρά της αμερικανικής Chevron σήμερα να έρθει αντιμέτωπη με τη πίεση καταναλωτών και μετόχων για μια πράσινη στροφή στη στρατηγική της με δέσμευση για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν και η διοίκηση της βλέποντας τα… δύσκολα και την πράσινη επέλαση στον κλάδο ήταν εξαρχής πιο… διαλλακτική.

Έτσι, λοιπόν, με την έγκριση του 61% των μετόχων της γενικής συνέλευσης της εταιρείας εγκρίθηκε η πρόταση για την περικοπή των απόλυτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (scope 3).

Μάλιστα, αν και η πρόταση σε πρώτη φάση δεν θέτει στη διοίκηση της Chevron συγκεκριμένα όρια-στόχους, ούτε χρονικό ορίζοντα, είναι σαφές ότι ο κλάδος συνολικά και όχι μόνο κινείται στο πλαίσιο των στόχων για μηδενισμό των εκπομπών μέχρι το 2050, σε ανταπόκριση και της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα. Άλλωστε, ο Τζο Μπάιντεν, σε μια από τις πρώτες αποφάσεις του στο Λευκό Οίκο, ήταν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην παγκόσμια Συνθήκη.

Σε κάθε περίπτωση η πίεση προς την κατεύθυνση αυτή είναι σαφής, όχι μόνο για την Chevron, αλλά για όλες τις εταιρείες του κλάδου, που κάθε χρόνο αισθάνονται όλο και πιο έντονη την πίεση από τους μετόχους και τις ακτιβιστικές οργανώσεις. Και αν η πίεση αυτή δεν επαρκεί, υπάρχουν και τα… δικαστήρια, όπως διαπίστωσε με επώδυνο τρόπο σήμερα, η Royal Dutch Shell, που στο πλαίσιο μιας ιστορικής δικαστικής απόφασης που θα επηρεάσει όλο τον κόσμο υποχρεώνεται να ανεβάσει τους στόχους της και να μειώσει τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030, πριν φτάσει σε μηδενισμό το 2050.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ