Αναστέλλονται προσλήψεις λόγω τηλεργασίας

Μιχάλης Αντωνίου - ΟΕΒ: Βαρίδι για τον τομέα των Υπηρεσιών η συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας - «Όπου γίνεται συναινετικά τηλεργασία είναι υπέροχη και παραγωγική»

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Βαρίδι στην αναπτυξιακή δυναμική του τομέα των υπηρεσιών αποτελεί το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για ποσοστό 50% του εργατικού δυναμικού.

«Είναι άδικη και ενδεχομένως δυσανάλογη η καταπόνηση που επιβάλλεται στον τομέα των Υπηρεσιών με το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασία», σημείωσε ο Γεν. Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου στην Πρώτη Εκπομπή. «Ελπίζουμε ότι από Δευτέρα θα μπορεί να επιστρέψει το προσωπικό στους χώρους εργασίας του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, καταγράφεται μια δυναμική ανάπτυξης η οποία ωστόσο μένει περιορισμένη επειδή υπάρχει «αδυναμία να φέρουμε στον χώρο εργασίας, νέο δυναμικό και να συναφθούν νέες συνεργασίες». Συγκεκριμένα σημείωσε ότι εταιρίες «αναστέλλουν προγραμματισμένες προσλήψεις και νέες συνεργασίες λόγω τηλεργασίας. Επειδή δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες και γενικώς η ένταξη στο επαγγελματικό περιβάλλον όπως πρέπει να γίνεται».

Εξάλλου τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προβαίνει σε ευρείες χαλαρώσεις, καθιστούν ασφαλή την απόφαση για επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους, σημείωσε ο Γεν. Διευθυντής της ΟΕΒ.

Τι θέλουν οι εργαζόμενοι

Σε ότι αφορά το εργατικό δυναμικό, υπάρχει ποικιλία για το πώς βιώνουν και αναλύουν την τηλεργασία. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου και με στοιχεία της ΟΕΒ, «υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να επιστρέψουν και αυτοί που προτιμούν να συνεχίσουν από σπίτι να εργάζονται ή αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν λίγο κλπ».

Βασική προϋπόθεση πάντως για να είναι παραγωγική η τηλεργασία είναι να γίνεται εθελοντικά και με τη συναίνεση εργαζομένων και εργοδοτών. «Έτσι είναι και σωστά οργανωμένη και παραγωγική» ανέφερε προσθέτοντας ότι «εκεί που θα γίνεται λοιπόν συναινετικά θα είναι ότι πιο υπέροχο, παραγωγικό και θετικό και για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη».

Τέλος ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι υπάρχει μια διεθνής συζήτηση για το πώς μπορούν να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη μεσομακροπρόθεσμα με την τηλεργασία η οποία φυσικά ήρθε για να μείνει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι νομίζουμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ